Túl a tűréshatáron - A gépek pokollá teszik a környékbeliek életét

Évtizedek óta hadakoznak a főváros 17. kerületének rákoshegyi részén élők a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airporttal a felettük elhúzó gépek miatt. Eddigi sikereik csekélyek – tudtuk meg Deák Istvántól, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnökétől. A kerület szélső házaitól ugyanis mintegy másfél kilométerre szállnak le és föl a gépek, ami az ott lakók számára alig elviselhető zajjal jár.

Ország-világHardi Péter2017. 07. 05. szerda2017. 07. 05.

Kép: Wizzair budapest nemzetközi repülőtér ferihegy liszt ferenc airport 13R 31L LHBP leszállás kifutópálya, Fotó: © Üveges Zsolt

Túl a tűréshatáron - A gépek pokollá teszik a környékbeliek életét
Wizzair budapest nemzetközi repülőtér ferihegy liszt ferenc airport 13R 31L LHBP leszállás kifutópálya
Fotó: © Üveges Zsolt

Ha valaki ma repülőteret szeretne létesíteni, annak tervet kell letennie az asztalra arról, hogy az elkövetkező tíz esztendőben várhatóan hány gép fog megfordulni a kifutókon.

Arról, hogy milyen zajgátló védőövezet által őrzi meg a környéken élők nyugalmát. Ezt követően juthat csak hozzá a környezetvédelmi engedélyhez, amely a további eljárásnak elengedhetetlen feltétele.

Csak az utóbbi három évben 10 ezer repülőgép zaja tette pokollá a Rákoshegyen lakók életét, akik természetesen minden lehetséges hatóságot megkerestek érdekeik védelmében.

A bíróság a legutóbbi döntése alkalmával ugyan nekik adott igazat, azonban ezek betartatásának a realitása Deák István meggyőződése szerint a nullával egyenlő. A repülőknek ugyanis a lakott területtől már másfél kilométerre el kellene kanyarodniuk, ezzel szemben nemhogy kanyarodást nem tapasztalnak a környék lakói, de a gépek egyenesen a háztetők fölött szállnak. A szabály betartatása érdekében fordulhatnak ugyan a rákoshegyiek a hatósághoz is, de annak indokolnia sem kell, hogy miért nem indít eljárást a beadványok nyomán. A jogbiztonság ilyen mértékű sérülését tapasztalva nyilvánvalóan a strasbourgi bírósághoz fordul az egyesület. Küzdelmét egészen addig folytatja, ameddig el nem éri, hogy az érintett emberek nyugodt környezetben élhessék mindennapjaikat.
 

Ezek is érdekelhetnek