Csapda és adósság

Hetek óta csak találgathatjuk, hogy Pécs önkormányzata és a város cégei mekkora mértékű, törleszthetetlen adósságot halmoztak fel az elmúlt években. Páva Zsolt, Pécs polgármestere július közepén a szabadpecs.hu portálnak elismerte, hogy az önkormányzat tartozása 5 milliárd forint, amit a város gazdasági társaságainak mínusza 9 milliárdra növel.

Ország-világUngár Tamás2017. 08. 09. szerda2017. 08. 09.

Kép: Nádor szálló szálloda hotel Pécs Széchenyi tér 2012.10.12 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Csapda és adósság
Nádor szálló szálloda hotel Pécs Széchenyi tér 2012.10.12 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A helyi ellenzéki képviselők 15-20 milliárd forintra teszik a teljes tartozást, s ezeket a feltételezéseket sosem cáfolták Pécs irányítói. Írásban megkérdeztük a pécsi polgármesteri hivatalt, hogy mennyi is pontosan az adóssága, ám nem kaptunk választ. Szerettük volna megtudni, hogy Pécs 48 milliárd forintos költségvetéséhez képest mi okozta a brutális eladósodást, indult-e emiatt vizsgálat, illetve a városvezetésnek milyen elképzelése van az adósságspirál megállítására, ám a hivatal ezekre a kérdésekre sem reagált.
(Amint megteszi, arról beszámolunk.)

Az ellenzéki képviselők és a közügyek iránt érdeklődő pécsiek úgy vélik, hogy az önkormányzat gondjait főképp a város gazdasági mélyrepülése okozza. A 100 ezer lélekszámúnál népesebb városokban mindenütt sokkal jelentősebb az egy főre jutó iparűzésiadó-bevétel, és más települések vonzóbbak a befektetők számára. Ezt sokan azzal is magyarázzák, hogy Pécs 2009 óta három alkalommal próbálta üzleti partnerétől visszaszerezni valamelyik gazdasági társaságát, s az erőszakos megoldásoktól sem mentes einstand kétszer (a vízmű és a közlekedési cég esetében) sikerült is – de ez rossz visszhangot váltott ki a befektetői szférában.

Kiszivárgott hírek szerint az önkormányzat a város repülőterének értékesítésével igyekszik pénzhez jutni – de ez is csupán a tartozás töredékét fedezné. Nem kizárható, hogy az önkormányzat kénytelen lesz eladni cégeinek egy részét.

Ezek is érdekelhetnek