Etikus a hacker

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a BKK-botrány önként jelentkező hackere ellen. A 18 éves fiatalember azzal vált ismertté, hogy felhívta a Budapesti Közlekedési Központ figyelmét az online jegyárusítási rendszerük hibáira.

Ország-világSZ. G.2017. 08. 29. kedd2017. 08. 29.
Etikus a hacker

Július 18-án így vásárolt magának bérletet – 50 forintért. Ezt a bérletet sosem használta, és nyilvánvalóan jóhiszeműen járt el, amikor azonnal jelezte is a cégnek a hibát. A BKK erre válaszul feljelentette a közérdekű bejelentőt, akinek lakásán a rendőrség is megjelent, és házkutatást tartottak nála.

Az etikus hackert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte. Mostani határozatával az ügyészség kimondta, hogy a fiatalember tette nem bűncselekmény, hiszen az nem veszélyes a társadalomra. Ehhez képest meglepő következtetés, hogy a házkutatást jogszerűnek minősítette az ügyészség. A TASZ elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, ahogy a rendőrség a közérdekű bejelentők magánszféráját kezeli.

„Jelen esetben akkor is felforgathatja a rendőrség valakinek a lakását, ha nem követ el bűncselekményt, hanem a társadalom érdekében cselekszik – összegezte véleményüket Dojcsák Dalma, a szervezet munkatársa. – Ezzel a gyakorlattal az állam megfélemlíti a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket.”

Ezek is érdekelhetnek