Háborús viszonyok

Amint az várható volt, Nicolás Maduro győzött a múlt vasárnapra kiírt választáson: szabad az út az alkotmányozó gyűlésnek nevezett új testület előtt, mellyel az elnök az ország törvényesen megválasztott, ám ellenzéki többségű parlamentjét akarja megkerülni, elérve ezzel azt, hogy ne kelljen megtartani jövőre az elnökválasztást.

Ország-világMunkatársunktól2017. 08. 07. hétfő2017. 08. 07.
Háborús viszonyok


Az elnök szombaton azt mondta, a gyűlésnek „bármi mást túlszárnyaló” hatalma lesz. Vasárnap pedig arról beszélt, hogy az alkotmányozó gyűléssel „a harc új korszaka” köszönt be.

A vasárnapi választást az ellenzék bojkottálta, így azon csak Maduro hívei indultak jelöltként, a venezuelaiak többsége nem vett részt a választáson. A voksoláson végrehajtott „csalás” és a karhatalom által véghezvitt „mészárlás” ellen szólította utcára az embereket Henrique Capriles venezuelai ellenzéki politikus.

Az április óta tomboló erőszak nem csillapodik az utcákon. Az otthonában lőtték agyon a 39 éves ellenzéki politikust, José Felix Pinedát múlt szombat este. A vasárnap megkezdődött szavazás elleni egyik tüntetésen tízen vesztették életüket.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem fogadja el a a választások eredményét.
 

Ezek is érdekelhetnek