Hőség a gyárban

A makói gumigyárban a kánikulát hozó hétvégén többen rosszul lettek. A kazánosok felfüggesztették a munkát, nem bírták elviselni a dupla hőséget: a benti meleget a kinti extrém kánikula csak fokozta. De vajon kivédhető lett volna az egészségre veszélyes helyzet?

Ország-világ(kág)2017. 08. 18. péntek2017. 08. 18.

Kép: Makó, 2016. május 13. Dolgozók a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzemében, ahol logisztikai csarnokot avattak 2016. május 13-án. A cég autóipari gumialkatrészeket, műanyag hűtő- és fűtőcsöveket, valamint gyorscsatlakozókat gyárt. MTI Fotó: Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Hőség a gyárban
Makó, 2016. május 13. Dolgozók a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzemében, ahol logisztikai csarnokot avattak 2016. május 13-án. A cég autóipari gumialkatrészeket, műanyag hűtő- és fűtőcsöveket, valamint gyorscsatlakozókat gyárt. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor


Már legalább két héttel azelőtt, hogy felperzselte az országot a forróság, a szakszervezetek egyeztettek azokon a munkahelyeken, ahol különösen veszélyezteti az emberi egészséget a hőség.

Mindezt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke mondja a Szabad Földnek, majd hozzáteszi, hogy az úgynevezett „melegüzemek” munkabiztonsági és munkaegészségügyi szempontból is veszélyesebbek: „Ilyen a gumiipar, de a gyógyszergyárakban is van olyan részleg, ahol szkafanderszerű a dolgozók munkaruhája. A szakszervezet jóval a kánikula előtt megelőző lépést tett. Mindenütt sikerült megállapodnunk – a vezetők rugalmasságán is múlott –, hogyan viszonyuljanak a munkavégzéshez a rendkívüli időjárásban.

Egyedül Makón nem jutottunk egyezségre. Üzemorvos sem volt a helyszínen, amikor múlt hétvégén többen rosszul lettek. Ezért kellett mentőt hívni oda.”

Székely Tamás lapzártánk idején még arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a VDSZ további szakértőket von be a munkavállalók védelmének érdekében, hogy a makói üzem munkáltatóival végre megegyezzenek.

Hiszen fel lehet készülni a radikálisan szélsőséges időjárásra. Idén nyáron is várhatók még kánikulai napok.
 

Ezek is érdekelhetnek