Karneválon pompázik - Nem véletlen, hogy ezt választották a szervezők

Néhány napig még eredeti termőhelyén tenyészik az a félmillió szál dália, amelyek a tervek szerint Hollandiából érkeznek hazánkba, hogy a debreceni virágkarnevál különféle alakzatú virágkocsijainak díszei legyenek.

Ország-világValló László2017. 08. 08. kedd2017. 08. 08.

Kép: The Dahlia-Garden is a unique park in Hamburg even though it is hardly known in Germany's second largest city itself. It opened in 1920 in the western part of the city, and it turns into a sea of colours every year in autumn, when 11 000 plants here are i, Fotó: Christian Fürst

Sea of Colours - The Hamburg Dahlia-Garden
The Dahlia-Garden is a unique park in Hamburg even though it is hardly known in Germany's second largest city itself. It opened in 1920 in the western part of the city, and it turns into a sea of colours every year in autumn, when 11 000 plants here are i
Fotó: Christian Fürst

Nem véletlenül esett a szervezők választása a dáliára, hiszen virágformáinak hihetetlen gazdagsága önmagában is lenyűgöző, ugyanakkor vágott virágként is gyönyörű és tartós. A világszerte termesztett mintegy húszezer hibridje között a pompon alakú, a tűszirmú és az óriásfejű virágforma éppúgy megtalálható, mint a margarétaszerű, s a virágok – a kék kivételével – a szivárvány minden színében pompáznak.

Léteznek másfél méterre növő változatai, de egyre népszerűbbek az alacsonyabb, köztük az alig 40 centis, törpe formák. Nagy értéke, hogy júniustól egész nyáron át a fagyokig virágzik. A kora reggel szedett, teljesen nyílt virágai a legalkalmasabbak vágott virágnak.

A dáliát a spanyol hódítók hozták Mexikóból Európába a 16. században, nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. A jobb minőségű, laza szerkezetű földben díszlik a legszebben, napos, déli fekvésben. (Épületek, fák árnyékába ne ültessük.) Tápanyag-, meleg- és vízigényes, ügyeljünk, hogy a virágzás kezdetétől a végéig a földje ne száradjon ki. A törpe növésű, kis virágú fajták (amelyek magvetéssel is szaporíthatók) balkonládák, kőedények, virágágyak szegélynövényeiként is igen mutatósak. (Akár még a zöldségágyást is szegélyezhetjük velük.) A magasabbra növő fajtákkal a díszkertet gazdagíthatjuk: társíthatjuk nyáron virágzó egynyári díszekkel, díszfüvekkel vagy nyári hagymásokkal. Szebben mutatnak, ha csupán néhány változatukkal élünk, s azokból ültetünk nagyobb csoportokat.

Mivel fagyérzékeny, az őszi fagyok közeledtével ki kell szednünk a gumóit. A szaporítóképleteket szárítsuk, majd tisztítsuk meg, a száraikat – 10 centis csonk meghagyásával – vágjuk le, a gumókat pedig fagymentes helyen tároljuk a téli időszakban (jó, ha homokba, tőzegbe vagy fűrészporba ágyazzuk).

A gumókat május közepét követően ültessük ki, ezelőtt néhány héttel azonban érett szerves trágyával gazdagítsuk a földjét.

A szaporítóképleteket úgy osszuk darabokra, hogy mindegyiken maradjon némi szárrész, különben nem hajtanak ki. Amikor a dáliapalánták elérik a 4-5  leveles állapotot, csípjük ki a hajtáscsúcsukat, mert ezzel oldalhajtások képzésére késztetjük a növényt, amitől bokrosabb lesz és dúsabban virágzik.

Különösen széljárta helyeken a magasabbra növő hibrideket (karóval) meg kell támasztanunk, különben elfekszenek.

Ezek is érdekelhetnek