Kié az oroszlánrész?

A családon belüli munkamegosztás szükségességét ma már szinte senki nem vitatja, ennek dacára még mindig inkább a nőkre hárul a háztartás terhe: főznek, mosnak, teregetnek, vasalnak, takarítanak, foglalkoznak a gyerekekkel.

Ország-világ(he)2017. 08. 10. csütörtök2017. 08. 10.
Kié az oroszlánrész?

A férfiak pedig jobbára a ház körül barkácsolnak, elvégzik a kisebb javításokat, karbantartják az autót és a számítógépeket, s leginkább ők a sofőrök is, ha üdülni indul a család. A párok a nagyobb értékű kiadásokról, a nyaralásokról többnyire együtt döntenek, mint ahogyan arról is, mit nézzenek a tévében – derül ki a Závecz Research kutatásából.

Ha azt mondjuk, hogy „egy párkapcsolatban a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé a háztartás és a család ellátása”, akkor ebben megosztottak a megkérdezettek, de látszik, hogy csökken a hagyományos nemi szerepek elfogadása. Minél magasabb iskolázottságúak a családtagok, annál kevesebb feladat hárul kizárólagosan a nőkre, és növekszik az urak szerepe. A férfiak és nők véleménye e tekintetben nem nagyon tér el egymástól, az életkor sem befolyásolta a válaszokat. A fiatalok értékrendje azonos az idősekével, viszont a húszasharmincas korosztályokban az átlagosnál kevesebb teher hárul a nőkre, és a szokásosnál gyakrabban döntenek közösen. Mindkét nem magasra értékeli otthoni teendőit, s mind a nők, mind a férfiak úgy érzik, hogy jobban kiveszik a részüket a háztartási elfoglaltságokból, mint amennyire azt a párjuk észleli.

Ezek is érdekelhetnek