Koktélra csábul a jász

Hamisítatlan folyóvízi szépség, kitűnő horgászhal a nálunk őshonos jászkeszeg. (Narancssárga színváltozata, az arany orfa a kerti tavak közkedvelt dísze.) Ott találjuk hazánk legtöbb folyójában, de a dunai és tiszai állománya különösen kiemelkedő.

Ország-világValló László2017. 08. 08. kedd2017. 08. 08.
Koktélra csábul a jász

Mivel népessége visszaesett, 2010 óta tilalmi idő korlátozza a horgászatát (május 2. és június 15. között). Igen falánk természetű, kisebb-nagyobb csapatokba verődve kutat táplálék után. Kedvelt tartózkodási helyei az egyenetlen kövezéssel tarkított, sóderos aljzatú folyószakaszok, az örvénylő részek, illetve a szennyvízbefolyók.

A jász a keszegfélék egyik legtermetesebb faja, igen soká, 18-20 évig is él. A félméteresek már 2-3 kiló közöttiek, a hazai rekord az 1995-ben fogott 3,86 kilós példány. Ősszel nagy csapatokba verődve gyülekeznek a mély vizű, telelésre alkalmas mederszakaszokon. Ilyenkor, kis szerencsével, kapitális példányokat is horogra akaszthatunk. A jászkeszeg figyelmét elsősorban a sodródó csali köti le, ezért horgászatánál az úszós módszerek célravezetők. (Jellemzően nem a fenéken, hanem annak közelében keresgél.) A folyton táplálékszerző úton járó halakat etetéssel tarthatjuk egy helyben. A messze földön híres „jászkoktél” főtt búza, csemegekukorica és kendermag keveréke, aminek egyszerűen nem tudnak ellenállni. A jászra a folyók 10-20 méteres part menti sávjában érdemes horgászni. Csalinak trágyagiliszta, csonticsokor, csemegekukorica használható. Kapása villámgyors, valósággal lerántja az úszót, a horgon keményen küzd. Húsa kissé szálkás, de ízletes.

Ezek is érdekelhetnek