Környezettudatosabb lakossági hulladékgyűjtés - Sok múlik a nevelésen

Szeptember 28-ig lehet pályázni arra a 200 millió forintra, amely a környezettudatosabb lakossági hulladékgyűjtést segíti elő. Pályázhatnak civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak – adta közre az agrártárca.

Ország-világMunkatársunktól2017. 08. 15. kedd2017. 08. 15.
Környezettudatosabb lakossági hulladékgyűjtés - Sok múlik a nevelésen


A részletekről V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár tájékoztatott.

Eszerint évente 3,7 millió tonna szemetet termelünk, ennek egyharmadát feldolgozzuk, komposztáljuk, további 500 ezer tonnát pedig energianyerés céljából elégetünk. A fennmaradó bő 2 millió tonna azonban tetemes szeméthegyet tesz ki, a cél ezt a mennyiséget tovább csökkenteni.

A legkézenfekvőbb megoldás nem szemetet termelni, azaz háromszor is meggondolni, mit dobunk ki és mit lehet otthon is újrahasznosítani. A szemléletformálás számos eszköze adott már ma is: fontos az ismereteket átadni a lakosságnak. Nem mindegy, hogy otthon vagy az önkormányzati szemetesekkel elvitetve komposztáltatjuk a lehullott falevelet, vágott füvet. Az sem mindegy, hogy a szemetünket szétválogatjuk-e vagy a kukába dobunk mindent.

Egy-egy pályázó fél és hárommillió forint közötti összeget nyerhet el és használhat fel, ráadásul a pályázati eredmények kihirdetése után röviddel, mivel ennél a pályázatnál nincs utófinanszírozás.

Elszámolni a projekt végén kell, amit 2018. március végéig kell befejezni. Tehát érdemes gondolkodni, összefogni, majd augusztus 28-tól beadni a pályázatot. Aki nyer, sok munkája lesz, ugyanis országos érdek a lakossági kommunális hulladék mennyiségének csökkentése.

Ehhez az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit kell és lehet nevelni, tanítani.

Ezek is érdekelhetnek