Lenyűgözte Magyarország

Fiatal, nógrádi lányok Buják környéki, hagyományos népviseletben vonulnak a poros úton, előttük libák masíroznak. Megkapó kép, benne a szocializmus paraszti világa. 1964-et írunk: megnyílik az ország első önkiszolgáló ABC-je, közvetlen buszjárat indul Magyarországról Csehszlovákiába, Kádár János megkapja a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Ekkor érkezik hazánkba a fiatal amerikai fotós, Elliott Erwitt.

Ország-világHardi Judit2017. 08. 02. szerda2017. 08. 02.

Kép: HUNGARY. 1964., Fotó: Elliott Erwitt

Lenyűgözte Magyarország
HUNGARY. 1964.
Fotó: Elliott Erwitt


A Time magazin küldi a vasfüggönyön túlra, hogy megörökítse a magyar, lengyel, csehszlovák mindennapokat. Megkötés nincs, szabadon fotózhat. Őt nem ijeszti a rezsim, észreveszi, amit a diktatúra nem akar látni. E pár hónapos itt-tartózkodásának eredményét mutatja be az Elliott Erwitt Magyarországon című fotókiállítás a budapesti Mai Manó Házban.

A ma is aktív fotóművész orosz bevándorlók gyermekeként Párizsban látta meg a napvilágot 1928-ban. Onnan Milánóba költöztek, majd az olasz fasizmus elől visszamenekültek Franciaországba.

Innen az Egyesült Államokba vezetett az útjuk, ahol később a fiatal Erwitt – immár fotósként – megismerkedett Robert Capával, aki a Magnum Képügynökséghez csábította, amelynek azóta is tagja.

Erwittet lenyűgözte Magyarország. A vidéki paraszti világ, a nyüzsgő Budapest. Különös szépség árad hétköznapi helyzeteket ábrázoló képeiből: lencséjén át órákig elnéznénk a tehénfejést, az idős asszonyok áhítatát a templomban, az izgő-mozgó úttörő fiúkat a monumentális katonaszobrok előtt, a jobb élet reményében útra kelő utazókat a Keleti pályaudvaron, a letűnt polgári világ utolsó emlékeként itt maradt, elegáns vendégeket a Gerbeaud kávézó teraszán.

„A legtöbb kortársammal ellentétben én nem vagyok komoly fotográfus. Inkább azt mondanám: komolyan veszem a komolytalanságot” – vallja a művész, képei pedig igazolják hitvallását.

A Magyarországon készült képek mellett társ-kiállításon is megismerhetjük Erwitt különös, szép világát: a Mai Manótól alig pár száz méterre, a Robert Capa Központban az Elliott Erwitt: Retrospektív című tárlaton láthatjuk a művész nagyszerű felvételeit.

Mindkét kiállítás szeptember 10-ig látogatható.