Még nem hálózott be - Az átlag alatt vagyunk

Egyre többen, az uniós átlagnál mégis kevesebben szörfölnek a világhálón honfitársaink közül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai közül azonban a legmeglepőbb talán, hogy a magyarok 19 százaléka még sohasem használta az internetet.

Ország-világdiju-2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Még nem hálózott be - Az átlag alatt vagyunk

A világháló egyre több háztartásból (és az olcsóbb mobilinternetnek és készülékeknek köszönhetően okostelefonról) érhető el. Míg 2010-ben 12 százalékpontos volt az eltérés az uniós és a magyarországi internetelérés között (az uniós átlag javára), addig ez az arány mára 6 százalékpontra csökkent.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy nem csak az EU országai, de a magyar régiók között is jelentős eltérés tapasztalható az internethasználatot illetően. Nem meglepő, hogy míg a gazdagabb, középső országrészben a lakosság nagy része rendszeresen internetezik, addig a szegényebb régiókban ez az arány sokkal kisebb.

A társadalom tehetős rétegéhez tartozók 95 százaléka, a legszegényebbek 41 százaléka számára adott az otthoni internetezés lehetősége.

A 2010-es évek második felére az internet a nyomtatott újságok, a televízió és a rádió mellett az egyik legfontosabb hírforrássá vált: a netezők nagy része (88 százaléka) hírolvasásra (is) használta a világhálót. A megkérdezettek 92 százaléka a felmérést megelőző három hónapban a tájékozódás mellett e-mailezett, 83 százaléka közösségi oldalakon volt jelen.

Több mint felük az e-mailen túli kapcsolattartásra is használja a világhálót: telefon- vagy videohívást bonyolított rajta keresztül; 44 százalékuk pedig pénzügyeit is az interneten keresztül intézte. Apropó, internetes bankolás: a legnagyobb különbséget e téren mérték, Közép-Magyarországon a netezők 52 százaléka, Észak-Magyarországon mindössze 34 százaléka használja ki ezt az ügyintézési lehetőséget.

Ezek is érdekelhetnek