Műtéti bravúr

Hazánkban először a debreceni egyetemen végeztek ballonos tüdőverőér-tágítást. A nemzetközi orvoscsapat által végrehajtott beavatkozással egy 59 éves férfin és egy 82 éves nőn segítettek.

Ország-világBalogh Géza2017. 08. 05. szombat2017. 08. 05.
Műtéti bravúr


A súlyos nehézlégzést, kisebb fizikai terhelhetőséget és akár eszméletvesztést is okozó úgynevezett CTEPH (krónikus thromboembóliás pulmonális hipertónia) a tüdőembólián átesett betegeknél szokott előfordulni, ilyenkor drasztikusan megnő a tüdő ereiben a vérnyomás. A betegség kezelésének speciális – Európában már elterjedt, hazánkban azonban eddig még soha nem alkalmazott – módja a ballonos pullmonális értágítás, amit a bécsi Allgemeines Krankenhaus kórház orvosai, valamint a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakemberei közösen végeztek el a két magyar betegen.

Először a nagy vénát szúrták meg, ezen keresztül vezették fel a hagyományosan a koszorúér tágításakor használt eszközöket. Katéteren át egy vékony, erre a célra kifejlesztett drótot vezettek keresztül a vérrögön, s ott egy 1,5–7 mm átmérőjű ballonnal tágították az eret. A nagy szakértelmet és türelmet igénylő, komplex katéteres eljárást 1988-ban alkalmazták először, majd 2004-től Japánban tökéletesítették, amely azóta az USA-ban, az utóbbi évtizedben pedig Európában is egyre elterjedtebb.

A Debreceni Egyetem szakemberei bíznak benne, hogy a módszert sikerül meghonosítani Magyarországon, hiszen a betegek életében érdemleges változást hoz a beavatkozás: jelentősen javul az életminőségük, csökkennek a fulladásos panaszok és növekszik a fizikai terhelhetőségük.

Az eljárás nagy előnye a rövid felépülési idő: a műtét utáni kétnapos intenzív megfigyelést követően a pácienseket akár már a harmadik napon hazaengedhetik az osztályról.

Az első hazai ballonos tüdőverőér-tágításon átesett betegek jól vannak, elhagyhatták a klinikát.