Nem duplán, csak korábban

Augusztusban kétszer csenget a postás – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára –, a családi pótlékra jogosultak duplán kapnak pénzt, segítségül a költséges iskolakezdéshez. A szokásos összeg megérkezik hónap elején, a második adag meg augusztus végén. De – és erről már kevesebb szó esik a kormánykommunikációban – ez nem jelent dupla összeget, hiszen augusztus végén csak a szeptemberi kifizetés érkezik korábban.

Ország-világdiju-2017. 08. 13. vasárnap2017. 08. 13.
Nem duplán, csak korábban

Vagyis a következő családi pótlékra egészen október elejéig kell majd várni.

Komoly vitát kavart az ügy, Farkas Zsombor, a Gyermeksegély Egyesület elnöke szerint ezzel a lépéssel a kormány átveri a családokat, amelyek majd szeptemberben is számítanak a pénzre. Farkas szerint a legszegényebb családoknak ez nem nyújt nagy segítséget, hiszen a családi pótlék nagy része egyébként is élelmiszerre és rezsikifizetésre megy el. Ez az összeg pedig nagyon fog hiányozni szeptember elején – főleg, hogy a nyolc éve nem emelt családi pótlék elvesztette vásárlóereje negyedét, teszi hozzá Farkas.

A szocialisták is átverésről beszélnek, hiszen a gyakorlatban nem kapnak dupla családi pótlékot a családok. Bangóné Borbély Ildikó képviselő bejelentette, hogyha a kormány nem utal plusz egyhavi összeget, ősszel pártja ismét beadja a családi pótlék emeléséről szóló javaslatot.

Ezek is érdekelhetnek