Nem esik már útba jövet-menet

TUCATNYINÁL TÖBB takarékszövetkezeti fiókját zárja be a Korona Takarék szeptembertől. Az érintett falvak – mint Nagyvisnyó, Tarnalelesz és Balaton – vezetői máris tiltakoznak.

Ország-világPalágyi Edit2017. 08. 10. csütörtök2017. 08. 10.
Nem esik már útba jövet-menet

Heves megyében 9, Borsodban 4 fiókra kerül lakat a hírek szerint, így nehezebben jutnak pénzükhöz a kistelepülések lakói. A gyér forgalmúnak ítélt fiókokat az észszerűség jegyében, a takarékosságra törekedve zárják be – érvel a pénzintézet. Elavult a régi reklám: „Útba esik jövet-menet a takarékszövetkezet.”

Úgy tűnik, a luxuskocsiban suhanó döntéshozók nem veszik észre a vidéki emberek hétköznapi gondjait.  A közbiztonságra ügyelve évek alatt hozzászoktattuk az időseket, hogy ne tartsák otthon a pénzüket, mert kiteszik magukat a trükkös lopásoknak, betöréseknek. Így viszont utazni lesznek kénytelenek, ha pénzt akarnak felvenni vagy betenni, s ez bűnre csábíthatja a tolvajokat – magyarázza Csőgér Bálint, a 960 lelkes Nagyvisnyó polgármestere.

Előzetes értesítést nem kaptak, holott az önkormányzatuk is a helyi – szerinte kellően forgalmas – fiókban vezetteti a számláját.

A kispénzű helybeliek csak beballagtak, és csekk nélkül fizethették havi részletekben a helyi adókat. Most kereshet másik pénzintézetet az önkormányzat is – mondja.

– Egy sima pénzügyi tranzakcióra rá kell majd szánni egy délelőttöt, muszáj lesz a 20 km-re fekvő Egerbe utaznunk. A környéken, így Egercsehiben, Tarnaleleszen sem maradna takarék, s ez az egész térség hátrányos helyzetét fokozza – véli Egerbocs polgármestere, Szecskó Béla. Bekölce polgármestere, Gálné Mátrai Ágnes szerint pedig körülményes a buszközlekedés, ráadásul náluk a lakosság fele idős, és a 70-80 évesek már nehezen találnának új bankot maguknak, a megszokott fiókban bíznak. Mint mondja, a helyi takarékszövetkezet útján fizették a közmunkásokat is. Most heti egy napon tart nyitva a fiókjuk, de ősztől ez is megszűnik.

Ezek is érdekelhetnek