Pofátlan gazdagodás

Mintegy ezermilliárd dollárra becsüli az orosz elit külföldi (offshore) számlákon őrzött vagyonát Putyin gazdasági tanácsadója. „Ez az összeg sosem tér vissza Oroszországba” – állítja Szergej Glazijev. Hasonló eredményre jutott a híres francia közgazdász, Thomas Piketty és két társa, akik közös munkájukban a társadalmi egyenlőtlenséget vizsgálják Oroszországban.

Ország-világMunkatársunktól2017. 08. 30. szerda2017. 08. 30.
Pofátlan gazdagodás

A szerzők az adózás számait összegezve megállapítják: a kilencvenes években hallatlan méretű lopás zajlott Oroszországban a nyugati bankok részvételével.

Dollármilliárdok kerültek külföldre a privatizáció következtében, és Nyugaton ezt nem vizsgálta senki.

Piketty és két társa szerint 2015-ben a külföldi számlákon őrzött orosz vagyon értéke megfelelt a nemzeti jövedelem 75 százalékának, ez pedig nagyon is egybecseng a Glazijev korábban közzétett, 78 százalékos számításával. S hogy meddig tartható fenn Putyin rendszere?

A válasz a lakosság pénztárcája körül keresendő: a nagy medve egészen addig zöröghet a málnásban, amíg az oroszok életszínvonala nem zuhan látványosan.

Miközben az offshore számlákon egyre növekszik az orosz elit vagyona, Oroszország gazdasága évek óta stagnál, az alacsony olajár hosszú távon kérdésessé teszi az egész konstrukciót. S amíg a Nyugat egyetlen eszközül csupán a szankciókat veti be, elsősorban a népet sújtja, az elitet sokkal kevésbé, a megszorításoknak nem lesz eredményük.