Poshadt és zavaros - A milliárdos beruházás ellenére vajon miért ihatatlan a vizük?

BÁR FOLYAMATOSAN javul a helyzet, még mindig számos településen vagy településrészen nem megfelelő a csapból folyó víz minősége, ezért fogyasztása nem javasolt.

Ország-világHardi Péter2017. 08. 29. kedd2017. 08. 29.

Kép: Hortobágy ivóvíz-ügy, ihatatlan, rossz minőségű a csapvíz, 2 milliárdért fejlesztettek valamit, de a víz ugyanúgy ihatatlan, konténerekből lehet vizet vételezni 2016.12.27 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Poshadt és zavaros - A milliárdos beruházás ellenére vajon miért ihatatlan a vizük?
Hortobágy ivóvíz-ügy, ihatatlan, rossz minőségű a csapvíz, 2 milliárdért fejlesztettek valamit, de a víz ugyanúgy ihatatlan, konténerekből lehet vizet vételezni 2016.12.27 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Másfél évtizeddel ezelőtt a településeink harmadában nem folyt fogyasztható víz a csapokból – ha volt egyáltalán. A gondot általában a megengedettnél magasabb bór-, fluorid-, nitrát-, nitrit-, arzén-, ammóniumvagy vastartalom okozta. Az unióhoz való csatlakozásunkkal ez a helyzet nagymértékben javult, ugyanis Európa számos célkitűzése között előkelő helyen szerepel a lakosság egészséges vízzel való ellátása. Ennek ellenére két évvel ezelőtt még mindig több száz településen nem volt ajánlatos csapvizet inni.

A szennyezési okok hasonlóak a korábbihoz. A 2007–2013 közötti uniós pénzügyi ciklus által nyújtott források lehívásának határidejét két évvel meghosszabbították, ezáltal több régióban is rohamtempóban dolgoztak a csapvíz ihatóvá tételén, sajnos nem mindig sikerrel.

Továbbra is zavaros víz folyik a csapokból Hortobágyon, Baján pedig a korábbi iható vizet sikerült ihatatlanná rontani.

Az ottani vízhelyzetről a közösségi oldalakon is rendszeresen eszmét cserélnek a lakosok. A feltett fényképek tanúsága szerint a csapvíz leginkább a többször lefőzött híg kávéhoz hasonlít, amely a hozzászólások szerint a mostani forróságban poshadt szagot is áraszt.

Az ok vélhetően az újfajta tisztítási módszer, amely a csövekben évtizedek alatt lerakódott szennyet feloldja. Hortobágyon hasonló lehet a helyzet; Illés Dóra lakos érdeklődésünkre elmondta, hogy a lakosság a folyamatos hitegetést megelégelte. A jelenségre már felfigyelt Brüsszel is, s nem lehetetlen, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF deríti majd ki: a milliárdos beruházás ellenére vajon miért ihatatlan a vizük?
 

Ezek is érdekelhetnek