A nagymester látogatása

Az ünnepélyes megnyitóról lekésett, pár óra múlva pedig már távozott is. De azért a magyar kormányfővel való tárgyalás nem maradt el: Vlagyimir Putyin biztosította Orbán Viktort, Oroszország finanszírozza Paks 2-t

Ország-világHardi Judit2017. 09. 01. péntek2017. 09. 01.
A nagymester látogatása

Nem sok országba érkezik ilyen gyakran Putyin, mint hozzánk, az elmúlt hét hónapban már másodszor járt Budapesten.

Ahogy ilyenkor már megszokhattuk, az orosz elnök érkezése a tiltakozások mellett lezárt utakat és közlekedési káoszt jelent – ezúttal a Ferihegyi út mellett a Puskás Ferenc Stadion környékét, a Hungária körutat biztosították nagy erőkkel a magyar hatóságok (míg az elnöki konvoj elvonult, nem csak az autókat nem engedték az útra, de gyalogosok se közlekedhettek a környéken).

Az érkezés apropója és a helyszín nem véletlen: a hivatalos indoklás szerint Putyin a nálunk megrendezett cselgáncs-világbajnokságra érkezett. (Az orosz elnök a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke, fekete öves nagymester.)

A magyar kormányfővel is a világbajnokság helyszínén találkozott – ez láthatóan mindkét felet megelégedéssel töltötte el. „Örülök, hogy egy sportrendezvény helyszínén beszélhetek a kétoldalú kapcsolatokról” – jelentette ki Putyin, aki pozitívan értékeli a magyar–orosz kapcsolatok alakulását, és megígérte Orbánnak, Paks 2-t mindenképpen finanszírozzák, erre 12 milliárd dollárt szánnak. A munkálatok meg is kezdődhetnek januárban.

Nem mindenki örült annyira Putyin érkezésének, mint Orbán Viktor, az elnök látogatása ismét felkavarta az indulatokat nem csak a fővárosban, de országszerte.

A Debreceni Egyetem már az elnöki látogatás előtt bejelentette, az egyetem díszpolgári címét adományozzák Putyinnak. Bár az egyetem vezetősége szinte elsöprő többségben szavazta ezt meg, úgy tűnik, sokaknak nem tetszik a döntés, az intézmény Facebook-oldalán rengetegen fejezték ki nemtetszésüket, sőt petíció is indult a díszpolgári cím visszavonásáért.

Putyin érkezésének reggelére Budapest több utcanévtábláját is átragasztották: a Momentum akciója során így lett a Teréz körútból ismét Lenin körút, a Lehel térből Élmunkás tér. A legtöbb ellenzéki párt is nemtetszését fejezte ki, többen demonstrációval készültek, az LMP vasárnap tüntetett, az Együtt molinót feszített ki az Arénában a világbajnokság ideje alatt, a Momentum fáklyás felvonulást hirdetett hétfő estére a Gellért-hegyre.
 

Ezek is érdekelhetnek