Adómorál és példamutatás - Ha az adóforintok felhasználása átlátható és hatékony, akkor kevesebb erkölcsi alapja van az adóelkerülésnek

Többet lát a NAV. – Az adózási morálra is érvényes, hogy a példamutatás a legjobb óvintézkedés. Ha az adóforintok felhasználása átlátható és hatékony, akkor kevesebb erkölcsi alapja van az adóelkerülésnek – nyilatkozta lapunknak Völfer Hajnal közgazdász, pénzügyi tanácsadó annak kapcsán, hogy a NAV az elektronikus szja-rendszerének bevezetése után az online szolgáltatások bővítését és elektronikus fejlesztését tűzte ki célul, egyebek közt a behajthatatlan kintlévőségek csökkentése érdekében.

Ország-világBiczó Henriett2017. 09. 16. szombat2017. 09. 16.

Fotó: Draskovics Adam

Adómorál és példamutatás - Ha az adóforintok felhasználása átlátható és hatékony, akkor kevesebb erkölcsi alapja van az adóelkerülésnek Fotó: Draskovics Adam


A NAV a jövőben nemcsak az szja-bevallást tölti ki a magánszemélyek helyett, hanem a vállalkozások minden bevallási tervezetét elkészítheti. A NAV 2.0 program emellett speciális szolgáltatást is nyújt majd. Mindenki ellenőrizheti „adóhelyzetét”, mivel a rendelkezésre álló információkat az adózók számára is láthatóvá teszik, és azok egy online felületen keresztül bármikor lekérdezhetők. Az adatokban rejlő ellentmondások gyors feltárása az illegális vagyonkimentésnek is gátat szab, ami a behajthatatlan tartozások összegére is jótékonyan hat.

Az elképzelés akár jó is lehet, a világ a digitalizáció felé tart – vélekedik Völfer Hajnal. – Az ördög azonban a részletekben rejlik. Olyan rendszereket kell kiépíteni, amelyekben az adatbiztonság 100 százalékos, azaz a vállalkozások adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Az online számlázás adatai között üzleti titkok is szerepelnek, amelyek védelme törvényi előírás. Mivel a bizalmas adatok bekerülnek az informatikai rendszerekbe, az adatbekérőnek (jelen esetben a NAV-nak) feltétlenül úgy kell azokat védenie, hogy sem kibertámadás következtében, sem az állam más alrendszerei által azok ne legyenek megszerezhetők. Csak jól előkészítetten érdemes az új online rendszereket bevezetni, ezzel szemben az a tapasztalat, hogy számos esetben teszt nélkül kerülnek alkalmazásra félkész rendszerek, ahova még belépni sem lehet. Ezenfelül úgy kell kialakítani egy rendszert, hogy az ne azt feltételezze mindenkiről, hogy eleve adócsaló, csak azért, mert vállalkozó.

A programokat nem a legrosszabb adózókhoz kell igazítani, mert ez adott esetben nemhogy adminisztrációt csökkent, hanem pluszterheket róhat a tisztességes vállalkozásokra – érvel a szakember.

Ezek is érdekelhetnek