Ember a vízben!

A RIASZTÁS ezúttal csak egy versenyszám kezdetét jelezte. A nyári szezonban azonban akadt olyan nap a Balatonon, amikor huszonhét embert mentettek a vízirendőrök. Az Országos Vízirendészeti Járőrversenyt 16. alkalommal rendezték meg, ezúttal Tiszafüreden.

Ország-világPalágyi Edit2017. 09. 21. csütörtök2017. 09. 21.

Kép: XVI országos vizirendészeti járőrverseny Tiszafüred tisza tó mentés rendőrség vizi baleset verseny 2017 09 06 Fotó: Kállai Márton

Ember a vízben!
XVI országos vizirendészeti járőrverseny Tiszafüred tisza tó mentés rendőrség vizi baleset verseny 2017 09 06 Fotó: Kállai Márton

Az elmélet után négy gyakorlati versenyszámban mérték össze tudásukat a vízirendőrök a Tisza-tavon.

A járőrversenyen a megyei rendőr-főkapitányságok és a vízirendészeti rendőrkapitányságok 15, két-két fős csapatot állítottak rajthoz, a mezőnyben egy hölgy is megmérkőzött. Vízből mentettek, evezős gumicsónakkal, illetve hajóval kerülgették a bójákat, bemutatták a vízen intézkedés taktikai fogásait – többek közt ebből állt a látványos gyakorlati verseny a szabad vízfelületen. A vízirendészeti rendőrkapitányságok mezőnyében idén is remekül szerepeltek a tiszaiak: két csapatuk szerezte meg az első két helyet, míg a harmadik az egyik dunai csapat lett. A megyei rendőrfőkapitányságok versenyét a Békésből érkezők nyerték, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg csapata követte őket.

A Tisza egész szakaszán öt vízirendőrőrs szolgál. Illés Gergelytől, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetőjétől megtudtuk: idén nyáron szerencsére csak két áldozatot szedett a Tisza. A nagy hőség, a megnövekedett motorcsónak-forgalom és a tiltott fürdőzés miatt mégis sok dolog akadt. Gyakori probléma, hogy a fürdőzők beúsznak az élő Tisza hajózóútjára, így veszélyeztetik a közlekedést.

A motorcsónakokon pedig gyakori a szabadsága alatt lazító, ittas vezető, holott itt éppúgy zéró toleranciát gyakorolnak a rend őrei, mint az utakon.

Irigylésre méltónak tűnik a vízirendőrök munkája, hiszen motorcsónakkal vagy akár jetskivel szelhetik a habokat, ugyanakkor az egyenruhások elárulták: nyílt vízen nehezebb a rendőri intézkedés, gyakran viharban kell a hullámokon úrrá lenniük, hogy segíthessenek a bajbajutottakon.
 

Ezek is érdekelhetnek