Jól teljesít a Balaton

Öt–tizenöt százalékkal nőtt a Balaton-parti vállalkozók forgalma a tavalyi szezonhoz képest – ez derült ki a Kiskereskedők és Vendéglátósok Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Kisosz) somogyi szervezetének gyorsjelentéséből. A szálláshelyek nyári mutatóit lassan összesítik, de a balatoni vendégfogadók adataiból már következtetni lehet a forgalomra.

Ország-világFónai Imre2017. 09. 13. szerda2017. 09. 13.

Fotó: Draskovics Ádám

Photo by Adam Draskovics Fotó: Draskovics Ádám

A legtöbb tóparti vendégváró már a tavalyi nyarat is kiemelkedőnek értékelte, így az idei előrelépés biztatóan hangzik. Még akkor is, ha például a Fonyódon több évtizede éttermet üzemeltető Makkos Péter szerint az üzletek enyhe áremelése is hozzájárulhatott a bevételnövekedéshez.

Ám vannak intő jelek is: vészes munkaerőhiány, még rövidebb ideig nyitva tartó egységek, enyhe béremelkedés, vállalkozói terhek növekedése.

Ezek csupán kulcsszavak a Kisosz gyorsösszegzőjéből. Viszont akadnak pozitív balatoni példák is.

Makkos Péter válasza ilyen a munkaerőhiányra: szezonálisról éves nyitvatartásúra állítja át vendéglőjét.

S bár az árak idén az inflációt csak kissé meghaladó mértékben nőttek, az internetes ár-összehasonlító portálok és a Kisosz dél-balatoni tagsága szerint a 2018-as szezonban már nem tudják elkerülni a komolyabb áremelkedést. Elsősorban abból indulnak ki, hogy egy szakmai szervezet vendéglátós-bérminimum bevezetését javasolta a kormánynak.

A tóparti vállalkozók ezzel együtt remélik: az, hogy jövőre 18-ról 5 százalékra csökken a vendéglátást terhelő áfa, megkönnyíti a dolgozók béremelését. A kisvállalkozók szerint számukra ez akkor lenne kigazdálkodható, ha ezt a vállalkozói járulékterhek csökkentése is követné…
 

Ezek is érdekelhetnek