Kedvezőtlen kép

Az orosz elnök hét elején újból tiszteletét tette Budapesten. Miközben az uniós országok közül a magyar és a cseh miniszterelnök erőn felül keresi Moszkva kegyeit, Vlagyimir Putyin, sőt egész Oroszország megítélése világszerte kedvezőtlen – derült ki a Pew Research Center közelmúltban 37 ország bevonásával készített felméréséből.

Ország-világMunkatársunktól2017. 09. 04. hétfő2017. 09. 04.
Kedvezőtlen kép


Átlagosan csupán minden negyedik megkérdezett bízik az orosz elnökben. Vlagyimir Putyin külpolitikájának negatív a megítélése, ez azonban nem feltétlenül esik egybe azzal, hogy mennyire találják az orosz medvét országukra nézve fenyegető veszélynek. A megkérdezettek 31 százaléka találta a legnagyobb fenyegetésnek Moszkvát – épp ennyien gondolkodnak hasonló módon Kínáról is, sőt az amerikai befolyást és hatalmat 35 százalék tekinti a legnagyobb külső fenyegetésnek. Két ország – a szomszédos Lengyelország és Jordánia – kivételével a többség veszélyesebbnek látja az Iszlám Államot vagy a klímaváltozást.

Mindent összevetve, Oroszország nemzetközi megítélése azonban inkább negatív, mint pozitív. A legtöbb kritikusa az Egyesült Államokban és Európában található, míg Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Közép- Afrikában már kedvezőbb a megítélése Moszkvának. Csupán három országban vélekedik a túlnyomó többség kedvezően Oroszországról: Vietnamban (83%), Görögországban (64%) és a Fülöp-szigeteken (55%) nagy a bizalom és szimpátia az orosz elnök iránt.

Mi a fő kifogás a két földrészen is végignyúló nagyhatalommal szemben? A válaszadók többsége az állampolgári jogok és a szabadság tekintetében van a legrosszabb véleménnyel Putyin autokrata rendszeréről – főképp Európából és az USA-ból nézve tűnik elviselhetetlennek mindez.

 

Ezek is érdekelhetnek