Legjobban az Aldi fizet, ennek alig több mint a fele a bér a magyar érdekeltségű Coopnál

Patthelyzet a Tescónál

Ország-világH. P.2017. 09. 15. péntek2017. 09. 15.
Legjobban az Aldi fizet, ennek alig több mint a fele a bér a magyar érdekeltségű Coopnál

Kompromisszumos javaslattal érkeztek a hétfői tárgyalásokra a munkavállalók érdekképviselői, tudtuk meg Karsai Zoltántól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökétől. A 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató Tesco áruházlánc vezetőit legfőképpen azzal sikerült az asztalhoz ültetniük, hogy a megelőző napokban, péntek délután négy órától a szombati zárásig sikeres munkabeszüntetést szerveztek. A hétvégén 27 áruház zárt be, de a nyitva tartókban is akadozott a vásárlók kiszolgálása. Erősen visszafogott volt a megrendelt áruk kiszállítása is. Fájdalomdíjul 3000 forintos utalványokat osztogatott az áruházlánc.

Kérték a munkáltatóktól, hogy szeptember 25-ig készítsék el azt a táblázatot, amelyből egyértelművé válik, melyik áruházban hány dolgozót kívánnak felvenni és milyen megfontolás alapján. Ezenfelül továbbra is ragaszkodnak az idei 25 százalékos béremeléshez, amely még 3 ezer forintot jelent a dolgozók számára, s ezzel átlagjövedelmük eléri a bruttó 179 ezer forintot.

A legközelebbi tárgyalásra a két fél között október 2-án, délután 2 órától kerül sor. Karsai Zoltán reméli, hogy a munkáltatók belátják, a jelenlegi alacsony bérek és a munkavállalói létszám nem tartható. A szakszervezet a sztrájkkészültséget az újabb tárgyalási fordulóig mindenesetre nem szünteti be.

A kereskedelmi láncoknál egyébként igen nagy az eltérés a megkereshető jövedelmeket illetően. A legjobban az Aldi fizet, itt a bruttó kereset már meghaladja a 300 ezer forintot, míg ennek alig több mint felére számíthatnak a munkavállalók a magyar érdekeltségű Coopnál.

Ezek is érdekelhetnek