Leszámolnak a zacskókkal

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz az óceánokban a műanyag, mint a hal. Kenyának ebben már nem lesz felelőssége: az afrikai ország könyörtelen háborút indított a műanyag zacskók ellen, a bírság hatalmas összegre is rúghat.

Ország-világMunkatársunktól2017. 09. 14. csütörtök2017. 09. 14.
Leszámolnak a zacskókkal

Az állam – tízéves előkészítés után – egy most elfogadott törvény alapján akár 40 ezer dollárra (vagyis bő tízmillió forintra) büntetheti, aki műanyag zacskót gyárt, forgalmaz vagy használ. E zacskók lebomlása több száz év, közben szennyezik a földet, a vizeket, s pusztítják az élővilágot. A madarakat, vízi élőlényeket megfojthatják, a nagyobb állatokat a gyomrukba kerülve ölhetik meg.

A környezetvédelmi miniszter szerint a felhasználóknak kezdetben nem lesz mitől félniük, hiszen elsősorban a gyártókra és a kereskedőkre fókuszálnak az ellenőrzések. A vásárlók egyelőre nem is ijedtek meg, de a gyáriparosok 60 ezer munkahely elvesztéséről és 176 üzem bezárásáról beszélnek.

Egyre több ország lép fel hasonló határozottsággal az egyszer használatos műanyagok ellen, ám a bírság összegében Kenya abszolút rekorder.

Ezek is érdekelhetnek