Mint a szenteltvíztől

Alig pár nap alatt fogta ki az ellenzék vitorlájából a szelet a kormánypárt. A régen látott összefogás egy népszavazási kezdeményezésnek köszönhető, amely a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét 12 évre emelné.

Ország-világHardi Judit2017. 09. 22. péntek2017. 09. 22.

Kép: Korrupcióellenes tüntetés, a tisztességes adózásért 2014.12.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Mint a szenteltvíztől
Korrupcióellenes tüntetés, a tisztességes adózásért 2014.12.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?” – hangzik a kérdés, amelyről Vágó Gábor volt LMP-s képviselő kezdeményezett népszavazást. Szinte az egész ellenzék – kivéve a Jobbikot és a DK-t – az ügy mellé állt, már hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek. Várható volt, hogy a téma rövid időn belül népszerű lesz a szavazók között, így nem meglepő, a Fidesz is sietett leszögezni, támogatják a javaslatot.

„A korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége helyes és indokolt követelés” – magyarázta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke. A Fidesz hétvégén kijelentette, ha az ellenzék referendum helyett törvényjavaslatot nyújt be (ezt a Jobbik és az Együtt is megtette), azt az Országgyűlés megszavazza.

Kedden így is történt.

A kormány tehát a vasárnapi zárva tartáshoz és az olimpia kérdéséhez hasonlóan ismét elejét vette egy népszavazás lehetőségének.

„A Fidesz úgy fél a népszavazástól, mint ördög a szenteltvíztől” – kommentálta az eseményeket az ötletgazda Vágó Gábor, aki azt is bejelentette, nem bízik a kormánypártban, az aláírásgyűjtéssel csak akkor állnak le, ha a törvényt elfogadják, és az a Magyar Közlönyben is megjelenik. A Momentum Mozgalom is kitart a referendum mellett, mert az három évre kötelezi a parlamentet annak betartására, míg a törvényt bármikor lehet módosítani. (Úgy tűnik, bejött a Fidesz számítása: a Momentum a vártnál kevesebb aláírást gyűjtött össze az első pár napban, vélhetően a parlamenti döntés miatt.) Időközben azt is bejelentették: a Momentum más kérdésben is népszavazást kezdeményez. Arról tartanának referendumot, hogy a legfőbb ügyész kétharmad nélkül is visszahívható legyen.

Ezek is érdekelhetnek