Söröző hősök – Az emberek békére születtek – Erre utal a 921 elnevezés

Fiatal srácok szövetkeztek, hogy előrukkoljanak egy olyan sörrel, ami másoknak is kedvence lehet. Ráadásul üzenete van. Kissé titokzatos a márkanév: Hősök söre 921.

Ország-világBorzák Tibor2017. 09. 21. csütörtök2017. 09. 21.

Kép: Hösök söre 921 2016.09.18 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Söröző hősök – Az emberek békére születtek – Erre utal a 921 elnevezés
Hösök söre 921 2016.09.18 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Amikor életemben először ittam sört, nagyon keserűnek tartottam – meséli Jánosi Zoltán, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul politológiát. – Barátaimmal beszélgetve arra jutottunk, hogy érdemes lenne megalkotni a saját italunkat; fontos volt, hogy legyen benne filozófia. Az ízesítést a Nagy Háború frontjain fogyasztott sörök ihlették, így kötődhetünk az I. világháború centenáriumához. A Monarchia katonáit osztrák és cseh manufaktúrák jó minőségű söreivel látták el, célunk volt az eredeti keserű és túlkomlózott alap megőrzése és átörökítése a XXI. század ízlésvilágába. Összehozott bennünket a sors a jászapáti ijfabb Urbán Imrével, aki a főzdéjében kikísérletezett egy 4,8–5 százalék alkoholtartalmú, finom sört.

– Ez a frissítően illatos és citrusos, aranyszínű, szűretlen, könnyed világos sör nagyon megtetszett nekünk, és úgy gondoltuk, megkedveli a korosztályunk – folytatja Katona Tamás, aki amerikai tanulmányai után most Londonban hallgat történelmet. – Hogy honnan a 921 elnevezés? Filozófiánk szerint a sör szerepet játszhat a béke feltételeinek megteremtésében. Szeptember 21. a béke világnapja, erre a dátumra utalunk. Az emberek békére születtek, s mi hiszünk abban, hogy az erőszak és a pusztítás ördögi köre megtörhető. Egy asztalnál ülve, egy sör mellett képesek lehetünk civilizált módon, higgadtan és jókedvűen megbeszélni az ellentéteinket.

E gondolatok egy sörhöz társítva talán szokatlanul hangzanak. A fiatalok azonban hisznek abban, a háborús fotó és a Hősök söre 921 felirat arra késztetheti a fogyasztót, hogy továbbgondolja, amit lát, esetleg elbeszélgessen róla a barátaival. Száz éve a közvélemény hősként tekintett a fronton harcoló katonákra, de szerintük a modern hős ma nem az erőszakot választja. Ehelyett például megiszik egy sört. Az új sör egy új hős itala lehet...
 

Ezek is érdekelhetnek