Summások eledele

A nagybirtokokra csoportosan elszegődött, nehéz munkát végző idénymunkások, vagyis a summások munkájukért nem csak pénzt, de terményrészesedést és élelmet is kaptak. A XIX. század második felében kialakult életmód (amelynek a nagybirtokok felosztása vetett véget) étkezési hagyományait mutatják be szeptember 23-án Bogácson.

Ország-világHajós2017. 09. 22. péntek2017. 09. 22.
Summások eledele


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben ezen a szombaton készül „kőtt” kalács, laksa, amely a laskára, placki, amely a krumplilángosra hasonlít.

Az utóbbit akár tejföllel, zsírral vagy éppen lekvárral is meg lehet kenni. Ezeket az ételeket a szabad ég alatt készítették, hús nélkül, hiszen arra nemigen tellett. Az egyszerű alapanyagú, palócos ételek jellemzőek voltak a bogácsi konyhákra is. A főzőverseny, amelyre az ország különböző pontjairól érkeznek versenyzők, mintegy húsz csapat indul. Népi játszótér, szőlőtaposás és préselés, valamint vásárutca teszi még érdekesebbé a rendezvényt.

Előző nap, pénteken este zenés pincejáró túrát szerveznek a pincesoron. A tízféle ital között a község zászlósbora, az olaszrizling is a poharakba kerül. Este pedig táncház lesz, ahol a Tekergő zenekar húzza a talpalávalót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek