Színes estélyi kívánságra - uniós támogatással

A Pécs fölötti Misina-tetőn álló tévétorony augusztus 20-a óta esténként színes fényekben úszik.

Ország-világUngár Tamás2017. 09. 07. csütörtök2017. 09. 07.

Kép: Pécs, 2017. augusztus 18. A pécsi tv-torony díszkivilágításban a Széchenyi térről fotózva 2017. augusztus 18-án. MTI Fotó: Sóki Tamás, Fotó: Sóki Tamás

Színes estélyi kívánságra - uniós támogatással
Pécs, 2017. augusztus 18. A pécsi tv-torony díszkivilágításban a Széchenyi térről fotózva 2017. augusztus 18-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás


Az 535 méter magas hegycsúcson 1973-ban átadott adótorony évtizedekig a város egyik leglátogatottabb célpontja volt, ám az ezredforduló óta a kilátóként is működő betonkolosszus fokozatosan elveszítette népszerűségét, az építmény környezete pedig megkopott, lepusztult.

Ezért a városi közgyűlés tavaly úgy döntött, hogy a tornyot, valamint az azt övező épületeket és parkot – félmilliárd forint uniós támogatást megpályázva – felújítja, a mai kor ízlésének megfelelően látványossá teszi. A városvezetés célja, hogy az emblematikus épület újra felcsalja a hegytetőre a helybélieket és a turistákat.

A terv első lépéseként a 197 méteres torony külseje színes és folyamatosan változni képes világítást kapott.

Mindez pécsi cégek összefogása révén, 34 millió forint ráfordításból valósult meg.

A LED-világítás energiaigénye – a színektől függően – mindössze 4-5 kilowatt, vagyis a fényforrások nem fogyasztanak többet 2-3 vasalónál.

A következő évben folytatódik a torony vonzerejét erősítő beruházás. Megújul a létesítmény melletti, évek óta bezárt étterem, és ebben a kétszintes épületben közérdeklődést remélő kiállításokat is akarnak rendezni. Az étterem 710 négyzetméteres tetején télen jégpálya várja majd a korcsolyázókat, nyáron pedig a minigolf kedvelői tölthetik itt az idejüket.

A torony körüli parkban gyermek- és felnőttjátszóteret alakítanak ki.

Amíg mindez elkészül, a pécsieknek és az idelátogatóknak be kell érniük a torony fényeivel. A LED-ek – a lámpákat felszerelő cég vezetője szerint – mintegy ötvenféle mintát képesek festeni a toronyra. Hogy egy-egy este milyen fényruhákat öltsön az épület, s hogyan változtassa azokat, abba bárki beleszólhat majd az interneten keresztül, szeptember végére ugyanis elkészül az a weblap, amelyen szavazhatunk a torony estélyijeiről.

Az épület város felől nem látszó palástja azonban továbbra is sötét marad, mivel a torony hátsó fertályára – a Misina vadjainak nyugalma érdekében – nem szereltek lámpákat.
 

Ezek is érdekelhetnek