Szűkös idők jönnek? Nyugdíjaskori álmok

Életkorunk előrehaladtával az egészségi állapot is megromlik. Míg 25–34 év közötti honfitársaink egyötöde tartja kitűnőnek a saját egészségét, az arány az 55–64 év közötti korcsoportban 4 százalékra csökken, a 65 év felettiek körében pedig 6 százalék – derül ki az Aegon 2017-es Nyugdíj-felkészültségi Kutatásából.

Ország-világMunkatársunktól2017. 09. 04. hétfő2017. 09. 04.

Kép: Nyugdíj takarékosság idős öreg pénz apró pénztárca spórol szegény

 Szűkös idők jönnek? Nyugdíjaskori álmok
Nyugdíj takarékosság idős öreg pénz apró pénztárca spórol szegény


(Sajnos ezt igazolják vissza az Eurostatnak, az unió statisztikai hivatalának adatai is: a magyar férfiak nyugdíjasként mindössze 6,2, a nők pedig 6,1 évet töltenek el jó egészségi állapotban.)

A megkérdezettek 31 százaléka részmunkaidőben dolgozna tovább a nyugdíjkorhatár elérése után. Ezzel szemben a valóság: a magyar nyugdíjasok harmada a tervezettnél előbb vonult nyugdíjba megromló egészsége vagy elvesztett munkája miatt.

A felmérés eredménye szerint komoly problémát jelent, hogy a megkérdezettek negyede nem tudna mihez kezdeni, ha egy váratlan esemény, például egészségkárosodás miatt idő előtt kellene nyugdíjba vonulnia. 60 százalék ilyenkor a megtakarításaihoz nyúlna, 29 százalék említette, hogy a munkanélküliség elleni biztosítását használná, 28 százalék kisebb lakást választana, 28 százalék pedig a társára támaszkodna.

A magyarok 74 százaléka úgy látja, hogy a jövő nyugdíjasai a mostaninál szűkösebben fognak élni, és csak 15 százalékuk számít kényelmes évekre. A magyarok nyugdíjaskori jövedelmük 55 százalékát az államtól, 30 százalékát saját megtakarításaikból, 15 százalékát pedig munkáltatójuk segítségével remélik előteremteni.

 

Ezek is érdekelhetnek