Tragédiák parfümfelhőben

A DIVATOK VÁLTOZNAK, de a stílus örök – e mondást a divat nagyasszonyának, Coco Chanelnek tulajdonítják. A luxusmárkák birodalma kívülről csillogó, de a divatvilág árnyakkal is terhes. A híres divatházak alapítóinak, örököseinek élete olykor regénybe illő.

Ország-világPalágyi Edit2017. 09. 11. hétfő2017. 09. 11.

Kép: Designer Giorgio Armani poses with his models at the end of his Giorgio Armani Spring/Summer 2010 fashion collection, presented in Milan, Italy, Thursday, Sept. 24 , 2009. (AP Photo/Luca Bruno), Fotó: LUCA BRUNO

Tragédiák parfümfelhőben
Designer Giorgio Armani poses with his models at the end of his Giorgio Armani Spring/Summer 2010 fashion collection, presented in Milan, Italy, Thursday, Sept. 24 , 2009. (AP Photo/Luca Bruno)
Fotó: LUCA BRUNO

A Dior cég idestova hetven éve indult sikertörténetét a legenda szerint egy jósnő megjövendölte: megsúgta az alapító Christian Diornak, hogy az asszonyok még áldani fogják a nevét. „Mi az álmom? Boldogabbá és szebbé tenni a nőket” – fogalmazta meg a Dior cég 1905-ben született alapítója, aki szerint a parfüm a kézírásánál is többet árul el egy hölgyről. Az elegáns nő védjegyét pedig mindig a lábán kereste: pontosabban a cipőjén. Dior kezdetben a művészetek felé kacsingatott, elragadta a párizsi festők bohém világa, majd kalapokat tervezett.

Végül 1947-ben bemutatta New Look kollekcióját, amely a nők nádszálkarcsú derekát hangsúlyozta, s ebben az évben rukkolt elő a Miss Dior nevű parfümjével is. Diadalmenetét nem sokáig élvezhette, ugyanis 1957-ben meghalt. A helyét Párizsban egy fiatalember, Yves Saint-Laurent vette át. YSL neve márkává vált.

Ifjan „kötélidegzetű gyermeknek” nevezték, s nem hiába álmodott arról, hogy egyszer meghódítja Párizst. Sokan őt tartják a XX. század legnagyobb divattervezőjének és persze életművészének. Igazi provokátorként egyik botrányt kavarta a másik után, attól sem riadt vissza, hogy pucéron pózoljon egy parfümplakáton. „Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya, s oldalán egy szerető férfi” – jelentette ki.

Titkos szerelem, viszály, gyilkosság, tobzódás a pompában – a Gucci család történetébe minden szélsőség belefér. A dinasztia alapítója, Guccio Gucci csaknem száz éve nyitotta meg első üzletét szülővárosában, Firenzében. A kezdőtőkét azzal teremtette meg, hogy londoni szállodákban dolgozott, s miközben a dúsgazdag vendégek csomagjait emelgette, rájött, ilyen táskákat, kiegészítőket ő is tudna készíteni. „Az árat elfelejtik, de a minőségre emlékeznek” – szólt a mottó, és a Gucci a sztárok márkája lett. Az ötvenes években az alapító elhunyt, de a fiai megerősödött családi vállalkozást örököltek. Ma a negyedik generáció élvezi a Gucci név előnyeit, ha a cég már nincs is a família tulajdonában. A családi drámák tetőzéseként 1995-ben a céget akkor vezető Maurizio Guccit lelőtték, s mint utóbb kiderült, a felesége fogadta fel a gyilkost. Az asszony féltékeny volt, és nem akart kicsöppenni a dúsgazdag famíliából. Utóbb cinikusan nyilatkozta: „Sosem dolgoztam, és nem most tervezem elkezdeni.” Börtönbe zárták, de miután szabadult, volt férje végrendelete értelmében busás életjáradékot ítéltek meg neki.

A divatvilágból nem csupán a Dior család került be a bűnügyi tudósítások közé. Éppen húsz éve robbant a hír, hogy meghalt Gianni Versace, akinek bemutatóin hollywoodi csillagok tolongtak. Az édesanyja még varrónő volt – akárcsak Coco Chanelnek –, de Versace maga már pompás ruhákat viselt, költekezett, habzsolta az életet. Egy pillanat alatt el is vesztett mindent: házának lépcsőjén lőtte agyon egy ámokfutó.

Még évekkel a gyilkosság után is találgatták, igazából miért. A céget a férfi nővére, Donatella vitte tovább, akit ma elhibázott plasztikai beavatkozásai miatt cikiznek a lapok. Barátaik misztikusnak találták, hogy Gianni halálának helyszínén egy galambot találtak: a divattervezőn áthatoló golyó a madarat is megsebesítette. A galamb úgy hullott a magasból a mélybe, ahogyan a szegénységből a karrierje csúcsára felkapaszkodott Versace…
 

Ezek is érdekelhetnek