Vágtára nyergelünk

TIZEDIK ÉVFORDULÓJÁT ünnepli a Nemzeti Vágta szeptember 15–17. között a Hősök terén és környékén. A kerek születésnaphoz jubileumi programok dukálnak!

Ország-világMunkatársainktól2017. 09. 12. kedd2017. 09. 12.

Kép: Budapest, 2015. szeptember 20. A későbbi győztes Csontos Zsuzsa a Kishuszár Vágta döntőjében Gyömbér nevű lova nyergében a Nemzeti Vágtán Budapesten, a Hősök terén 2015. szeptember 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Csontos Zsuzsa
Budapest, 2015. szeptember 20. A későbbi győztes Csontos Zsuzsa a Kishuszár Vágta döntőjében Gyömbér nevű lova nyergében a Nemzeti Vágtán Budapesten, a Hősök terén 2015. szeptember 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Rá sem ismerünk majd Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjára szeptember derekán! Az autók zúgását felváltják a lópatadobogások és a néptáncos kurjantások, a kipufogógáz helyett pedig az Országkonyhából kiszűrődő illatokat élvezheti az, aki kilátogat a 10. Nemzeti Vágtára. A Hősök terén lóversenypálya, a Városligetben huszártábor, az Andrássy úti Vágta korzón pedig az induló települések specialitásait felvonultató kulturális kavalkád várja az érdeklődőket. A Nemzeti Vágtán Magyarország szinte minden tájegysége bemutatkozik hagyományaival, kézműves különlegességeivel. Ezen a hétvégén több mint 400 ló fordul majd meg a Hősök terén, ahol a programsorozat csúcsaként 72 település legjobb lovasai mérik össze gyorsaságukat.

Szombat este rendhagyó módon ingyenesen követhetjük a lelátóról a Tüzes Vágtát, amelyen a tűz és a tánc lesz a főszereplő.

Fáklyákkal felvonuló lovas huszárok, tüzes nyílvesszők, trükklovasok, tűzoszlopok körül gyakorlatozó dámalovasok és egy látványos, lángoló épületekkel teli csatajelenet is megelevenedik majd.

A Tüzes Vágta után mindenki csatlakozhat a szabadtéri táncházhoz, amelynek középpontjában a huszárok hagyományos katonatoborzó tánca áll majd.

„Az az álmunk, hogy megszervezzük az ország legnagyobb verbunkját, amely összehozza az embereket, mindenkit táncra csábít, kortól és képzettségtől függetlenül – mondta Szokolik Szabolcs, a Vágta tánccsoport művészeti vezetője. – Tíz profi táncmester vezet majd egy-egy kisebb csapatot, ezek összessége alkot majd egy nagy körverbunkot a téren, természetesen mindezt élő népzenei kísérettel.”

A mulatsághoz illő hamisíthatatlan, történelmi környezetet hagyományos lovas táborokkal teremtik meg a szervezők.

„Megidézzük a régi katonai táborok hangulatát. A gyerekek megsimogathatják az állatokat, beszélhetnek a huszárokkal, megismerhetik egy lovas íjász felszerelését vagy a huszár kardját, különleges ruháját. A Nemzeti Lovas Díszegység tagjai bemutatják különlegesen kiképzett lovaikat, ünnepi felszerelésüket – sorolja Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. – A gyerekek itt testközelből láthatják megelevenedni a történelmet. Jó alkalom ez a szülőknek, hogy utódaik bepillantást nyerhessenek a hagyományőrző élet rejtelmeibe.”