Valódi álom

Újra bekerült a hírforgalomba a katalán származású festő, Salvador Dalí, aki a halála előtt nem sokkal kijelentette: „A szürrealizmus én vagyok.” Egy asszony ugyanis apasági vizsgálat elvégzése miatt exhumáltatta a zseni holttestét. Ám mi most inkább a mester alkotásaiból nyílt kiállítást ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ország-világBorzák Tibor2017. 09. 08. péntek2017. 09. 08.
Valódi álom


A világ egyik legnépszerűbb képzőművészének sokszínű, szerteágazó, számos vitát kiváltó életművének szeletét szeptember 24-ig láthatja a közönség Szegeden.

A tízéves fennállását ünneplő Regionális Összművészeti Központban (REÖK) legutóbb Alfons Mucha tárlata vonzotta az érdeklődőket, míg ezúttal az extravagáns Dalí van soron.

A szecessziós palotában a Prágai Művészeti Galéria gyűjteményének több mint hatvan darabját mutatják be, köztük eredeti litográfiákat, grafikákat, rézkarcokat, kerámiákat, sőt ritkaságszámba menő szobrokat.

A magasra ívelő kackiás bajuszáról és álomszerű képeiről híres festőről tudjuk, hogy a képzőművészet megannyi válfajában jeleskedett, számos film és könyv létrehozója, de készített baletthez librettót, színházi előadásokhoz jelmezeket és díszleteket, sőt Walt Disneynek rajzfilmet is alkotott. Festményei porcelánokra, textilekre kerültek, s érdeklődött az ékszerkészítés iránt is.

Dalí neve márkává, védjeggyé vált – még parfümöt is el lehetett adni vele. Az 1940-es évek közepén, népszerűsége csúcsán műveire nagyobb volt a kereslet, mint amit ki tudott elégíteni – ekkor fordult a sokszorosító grafika felé.

Szegeden legismertebb sorozatainak – köztük a Dalí lovai, a Híres szerelmesek, A kozmosz meghódítása – darabjai láthatók. Külön termet kaptak a feleségével, állandó múzsájával közösen létrehozott – 400 bizarr receptet tartalmazó –, Gala vacsorái című szakácskönyvük képei, tizenkét varázslatosan színes litográfia. A katalán különc ritkán látható kisplasztikái és bronzszobrai mellett a francia limoges-i porcelángyárban limitált szériában gyártott tányérjainak néhány példánya is megcsodálható. Igazi csemege a cseh fotográfus, Václav Chochola 1969-ben született portrésorozata, amely Dalí párizsi lakásán készült.