Akik hajlandók, és akik nem

Eredménytelenül ért véget a Brexitről szóló tárgyalások ötödik fordulója Brüsszelben. Így nincs sok remény arra, hogy még az év vége előtt elkezdődhetnek az egyeztetések az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni viszonyról.

Ország-világHalmai Katalin2017. 10. 23. hétfő2017. 10. 23.

Kép: A street cleaner sweeps the leaves from the doorstep of No 10 Downing Street in London on October 17, 2017. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS, Fotó: ADRIAN DENNIS

Akik hajlandók, és akik nem
A street cleaner sweeps the leaves from the doorstep of No 10 Downing Street in London on October 17, 2017. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Fotó: ADRIAN DENNIS

Nem akar engedni a huszonhét tagállam abból, hogy először a válás feltételeiről kell megállapodni, és csak azután indulhat alkudozás a britek távozása utáni kapcsolatok alakulásáról. Brüsszel és London a három fő tárgyalási fejezet egyikében sem tudott kellő előrehaladást elérni. Nincs feltételes egyezség a szigetországban élő uniós polgárok, illetve a kontinensen letelepedett britek jogainak a garantálásáról, jóllehet ezen a téren viszonylag közeliek az álláspontok. Ez nem mondható el a pénzügyi elszámolásról, amelyről még komoly tárgyalásokat sem folytattak a küldöttségek. Brüsszel arra vár, hogy az Egyesült Királyság részletezze, milyen anyagi kötelezettségeket hajlandó vállalni. London viszont arra hivatkozik, hogy erről csak akkor lehet érdemi megbeszéléseket folytatni, ha már láthatók a jövőbeni együttműködés körvonalai. A Brexit nyomán az EU külső határává váló ír–északír határ átjárhatóságát biztosító intézkedésekről még szintén tartanak a megbeszélések.

A brit kormány azt szeretné, ha a távozási feltételekről szóló alkudozással egy időben tárgyalások kezdődnének a huszonhét tagországot képviselő európai bizottsági delegációval a kilépés utáni átmeneti időszakról és a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Theresa May kormányfő már korábban bejelentette, hogy 2019. március 29-ét, a Brexit napját követően az Egyesült Királyság legalább két éven át fenntartaná a jelenlegi kapcsolatait az EU-val. London abban reménykedett, hogy az uniós állam- és kormányfők októberi brüsszeli találkozója áldását adja a párhuzamos megbeszélések megkezdésére.

Hírek szerint Michel Barnier uniós főtárgyaló és néhány tagállam hajlandó lenne némi engedményre ennek érdekében, a német és a francia kormány azonban hajthatatlannak mutatkozik. A tagállamok egyelőre csak abba mentek bele, hogy maguk között egyeztessenek arról, milyen viszonyrendszer legyen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a Brexit után. Theresa May az október 19–20-i brüsszeli csúcs előtt élénk diplomáciai egyeztetéseket kezdett, hogy megpuhítsa az ellenállókat, és rábírja őket, adjanak zöld utat a tárgyalások következő szakaszának.


Halmai Katalin, Brüsszel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek