Beálltak a sorba

A választásokat az egyszerűség kedvéért „cseh Trump”-nak nevezett Andrej Babis szlovák származású milliárdos vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nyerte. A 2013-ban elitellenes pártként parlamentbe bejutott jobbközép ANO egyedülálló győzelmet aratott az 1993-ban megalakult Csehország történelmében. Egy szépségpötty mégis akad: Babissal szemben épp büntetőeljárás folyik uniós pénzekkel való visszaélés gyanúja miatt.

Ország-világMarkos Mária2017. 10. 30. hétfő2017. 10. 30.

Kép: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří s novináři po svém jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech., Image: 353747033, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Borgis, Fotó: Profimedia

Andrej Babiš, Lány
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří s novináři po svém jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech., Image: 353747033, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Borgis
Fotó: Profimedia

A papírforma vált valóra a múlt hétvégén tartott cseh választáson: miközben a háttérben végig Európai Unió- és elitellenes szólamok adták a zenei aláfestést a parlamenti választást megelőző kampányban, a jobb- és szélsőjobboldal jelentősen megerősödött. Magyarország, Lengyelország és Ausztria után egy újabb EU-tagországban zajlott főként etnikai kérdésre szűkített választás: a fölényes győzelmet arató ANO vezetője, Andrej Babis menekültügyben „Európa-ellenes” álláspontot foglal el, Orbán Viktorhoz és a lengyel Jaroslaw Kaczynskihez hasonlóan. Mindemellett a kampány fő témái gazdasági természetűek voltak: a hangsúly a bér- és szociálpolitikán, valamint a visegrádi együttműködéshez való viszonyon volt, amelynek erősödésére számítanak az érintett országok. Andrej Babis amerikai stílusban, még a választások előtt „szerződést” ajánlott fel az ország lakosságának. Ebben elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani. Álláspontját a választások előestéjén tartott tévévitában is megerősítette. „Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót” – jelentette ki Babis a Nova kereskedelmi televízióban.

A választások után elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. A parlamentbe jutott pártok elnökei a kampányban azt állították, hogy nem fognak kormánykoalícióra lépni Andrej Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A csehek többsége sem feltétlenül látna szívesen egy esetleges csalót a kormányfői székben. Felmérések szerint Babis miniszterelnöki elfogadása, illetve elutasítása a választók körében 50-50 százalék körül mozog.

Ezek is érdekelhetnek