Brexit - Ígéretek és elvárások

A Brexitről szóló brüsszeli megbeszéléssorozat kezdete óta a szeptember végén megtartott negyedik tárgyalási forduló volt a legeredményesebb eszmecsere az Egyesült Királyság és az Európai Unió küldöttségei között. A megegyezéstől azonban még mindig messze vannak.

Ország-világHalmai Katalin2017. 10. 08. vasárnap2017. 10. 08.
Brexit - Ígéretek és elvárások

„Csoda” kell ahhoz, hogy az uniós vezetők október végén zöld utat adjanak a tárgyalások következő  szakaszának a megnyitásához, a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatok megvitatásához – mondta Jean- Claude Juncker európai bizottsági elnök. Az Európai Parlament október 3-án elfogadott állásfoglalása arra szólítja fel a tagállamokat, hogy amíg nincs megfelelő haladás a mostani egyeztetéseken, ne kezdjenek a jövőről alkudozni.

Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint Theresa May szeptember 22-i firenzei beszéde lendületet adott a megbeszéléseknek, és világosabbá tette a londoni tárgyalási álláspontokat. A brit kormányfő az olasz városban először beszélt arról, hogy a szigetország a távozása után legalább kétéves átmeneti időszakot szeretne, amelyben változatlan formában fennmaradna az EU-hoz fűződő kapcsolatrendszere. Brüsszelben üdvözölték a felvetést, de figyelmeztettek, hogy erről külön kell majd tárgyalni. A brit kormányfő megígérte, hogy 2020-ig, a költségvetési ciklus végéig az Egyesült Királyság a korábban megállapított mértékben járul hozzá a közös terhekhez.

Mint mondta, egyetlen tagállamnak sem kell többet befizetnie a közösbe vagy kevesebb támogatást kapnia onnan azért, mert országa távozik az EU-ból. Ez a kötelezettségvállalás átlendítette a holtpontról a brüsszeli tárgyalásokat, de az EU azt várja, hogy London részletezze, pontosan milyen pénzügyi kötelezettségeket kíván teljesíteni. Hírek szerint az elszámolás részletei a következő, október 9-én kezdődő tárgyalási fordulón kerülnek szóba. 


Halmai Katalin, Brüsszel
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek