Csak a javak elosztásáról, a munkabérek egyenlőségéről beszélgetnénk? Ez aztán kiverte a 'biztosítékot'

A Szabad Föld hetilap Az a véleményem rovatában megjelent olvasói levélk.

Ország-világOlvasói levél2017. 10. 04. szerda2017. 10. 04.
Csak a javak elosztásáról, a munkabérek egyenlőségéről beszélgetnénk? Ez aztán kiverte a 'biztosítékot'

Járvás Sándor, Dunaújváros:
Sok szó és írás foglalkozik manapság az Európai Unióval, a Szabad Földben is rendszeresen olvashatunk ilyeneket. Én az EU-t leginkább egy házassághoz és családhoz tudnám hasonlítani.

Volt egyszer a Közös Piac, ez később a vőlegények társaságaként jelent meg. Aztán voltak az egykori szocialista országok: a menyasszonyok közössége. A vőlegények gazdagok voltak, a menyasszonyok csórók. Mivel a vőlegényeknek megtetszettek a menyasszonyok, megkérték a kezüket. A menyasszonyok örömmel igent mondtak a gazdag vőlegények kérésére. Talán azért is, mert jobb, gondtalanabb életet reméltek? Még házassági szerződést is kötöttek, melyben rögzítették a vagyont, és azokat a szabályokat, hogy ki milyen arányban részesülhet a bevitt vagyonból. Elmúltak a „mézeshetek”, jöttek a dolgos hétköznapok.

Az éhes család tagjait el kellett látni. A menyasszonyok társasága azt gondolta, hogy holnaptól nekik is úgy lehet élni, mint a vőlegényeknek. Vagyis jómódúan. A munkához viszont úgy álltak hozzá, ahogy a szocializmusban: „Fogjuk, és vigyétek!” Látták ezt a vőlegények, és kezdték feszegetni a munkát, a szolidaritást.

A menyasszonyok társasága azonban inkább csak a javak elosztásáról, a munkabérek egyenlőségéről szeretne beszélgetni. Ez aztán kiverte a „biztosítékot”.

Mert a gazdag, ámde közben szegényedő vőlegények társasága sem szeretné egyedül finanszírozni a szegények megsegítését, a szolidaritást. Úgy gondolom, valóban változtatni kéne a menyasszonyok – tisztelet a kivételnek – szemléletén. Ha már megkötöttük a házasságot, akkor beszéljük meg a családi élet minden teendőjét, és lássunk neki a munkának együtt.

Mert ha csak mindig azt nézzük, hogy mit csinál a másik, én pedig miként háríthatom el magamtól a közös feladatot, abból jó nem származhat. Hát még ha a menyasszony a korábbi „vőlegény” (Putyin Oroszországa) felé kacsingat, sőt időnként vendégül is látja a lovagot csábos ígéretek ellenében. Ennek bizony válás lehet a vége! Azt viszont nem biztos, hogy szeretné a „menyasszony”…
 

Ezek is érdekelhetnek