Fürdőből fűtővíz - Három évtizede elfolyik

NAGYMÁGOCSON három évtizede elfolyik a termálvíz. Annak idején gyógyfürdőt terveztek oda, mára azonban letettek róla. Másfajta hasznosítás várható.

Ország-világBorzák Tibor2017. 10. 05. csütörtök2017. 10. 05.

Kép: Nagymágocs, 2017. szeptember 15. Termál kút Nagymágocson. Fotó: Ujvári Sándor

Fürdőből fűtővíz - Három évtizede elfolyik
Nagymágocs, 2017. szeptember 15. Termál kút Nagymágocson. Fotó: Ujvári Sándor

Még az 1980-as években döntöttek a Csongrád megyei Nagymágocson a Károlyi-kastélytól karnyújtásnyira talált termálvíz hasznosításáról. A szegedi Anna-vízhez hasonló adottságú természeti kincset a település hajdani vezetői gyógyfürdőnek akarták hasznosítani, illetve palackozóüzemet terveztek építeni mellé.

Az interneten felfedeztük annak a Makovecz-stílusú létesítménynek a terveit, amelyet Tamás Gábor építész álmodott meg. Leglátványosabb része a bejárat, amelyet a jegypénztártól fahídon lehetne megközelíteni.

A fürdőzőket faszerkezetével föléjük hajló, nyitott, nádfedeles aula közepén elhelyezett medencével, valamint az aula formavilágát tükröző, körben vigyázó bálványokkal díszített gyógyvizes medencével akarták meglepni. Két ütemben épülő versenypályát, a gyerekeknek csúszdát, kilátót is elképzeltek. Továbbá étterem, vendégház, a kastély taván lábakon álló halászcsárda is szerepelt az elgondolások közt. Jött a rendszerváltás, és mindebből semmi sem valósult meg.

„Környezetszennyezés miatt a kútból származó vízben mosni, fürödni tilos!” – olvassuk a szivattyúra kihelyezett táblán. A bővizű forrás a közeli horgásztóba folyik, holott állítólagos gyógyhatása miatt ennél sokkal jobb sorsot érdemelne. A faluból többen rendszeresen kijárnak ide, kannákban viszik haza a vizet és lehűtve fogyasztják. Sokan még mindig szeretnének egy fürdőt.

– Mivel a közelünkben Gyopároson és Csongrádon van gyógyfürdő, nem sok értelme lenne Nagymágocson is építeni egyet – nyilatkozta a Szabad Földnek Szebellédi Endre polgármester.

– Önkormányzatunk a közfoglalkoztatás keretében sikeres mezőgazdasági termelést folytat (legutóbb 4-5 milliós megtakarítást értünk el), mi látjuk el a közkonyhát zöldséggel, és eladásra is jut belőle. Minél előbb szeretnénk a fóliasátrak fűtését a kastély melletti termálvizet felhasználó hőközponttal megoldani. Ennek építésére pályázatot nyújtunk be a Belügyminisztériumhoz. Vannak távolabbra mutató terveink is, de azokról még korai lenne beszélni.
 

Ezek is érdekelhetnek