Hová tűnt Arany János szobra a Magyar Nemzeti Múzeum elől?

Arany mágikus csillaga

Ország-világBorzák Tibor2017. 10. 18. szerda2017. 10. 18.

Kép: Arany János szobor talapzat Nemzeti múzeum kertje 2017 10 06 Fotó: Kállai Márton

Hová tűnt Arany János szobra a Magyar Nemzeti Múzeum elől?
Arany János szobor talapzat Nemzeti múzeum kertje 2017 10 06 Fotó: Kállai Márton

Hová tűnt Arany János szobra a Magyar Nemzeti Múzeum elől? Miért kellett eltávolítani az idén kétszáz éve született költő ülő alakját, pontosabban az egész szoborcsoportot? Nem kell semmiféle összeesküvés-elméletet gyártani, Strobl Alajos 1893-ban átadott alkotását még szeptemberben szállították el, hogy átfogó felújítást végezzenek rajta. A munkálatokat jövő év elejére fejezik be, és a szoboravatás 125. évfordulójára teljes pompájában látható lesz a megújult mű.

És ha már a felújításnál tartunk, említsük meg Nagykőröst, ahol Arany kilenc évig tanított a református gimnáziumban. A róla elnevezett helyi múzeum hónapok óta zárva tart, mivel kívül-belül renoválják, amihez milliárdos összeg érkezett a kormánytól.

Csak halkan kérdezzük: ha előre lehetett tudni, hogy mikor lesz Arany János születésének kétszázadik évfordulója, miért éppen akkorra kellett időzíteni az iménti projekteket? Nem az lett volna az örvendetes, ha a bicentenáriumon már a modernizált múzeumba mehetnénk és a megszépült szobrot láthatnánk?

Térjünk vissza a budapesti Arany-szoborhoz. Talapzatán látható egy fordított állású ötágú csillag. Ezt Strobl Alajos mint a géniusz, a nagyság jelképét alkalmazta. Ugyanez a motívum feltűnik a szobrászművésznek a költőről 1910-ben készített nagykőrösi emlékművén is.

A fővárosi csillagot 1956 után egyesek fejjel lefelé álló vörös csillagnak vélték és eltávolították, később azonban visszahelyezték.

És bármennyire hihetetlen: a közelmúltban is akadt valaki, aki belekötött a pentagrammába, arra hivatkozva, hogy hasonlót alkalmaznak a szabadkőművesek, valamint a sátánisták is. Sikerült elérnie, hogy levegye és megfordítva rakja fel, ráadásul mindezt fényes nappal hajtotta végre. Az illető Nagykőrösön ugyanezt akarta, de ott olyan mérvű elutasításban volt része, hogy nem merte megtenni.

Suba Lajos, a nagykőrösi Református Gimnázium volt igazgatója, az Arany János Társaság elnöke a Szabad Földnek elmondta: személyesen kereste fel a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját, levelet írt a kerületi polgármesternek, a főpolgármesternek és a kulturális államtitkárságnak. És lőn csoda, tiltakozását, illetve érvelését figyelembe vették, és helyreállították az eredeti állapotokat. Most már „csak” Aranynak kell visszatérnie a mágikus csillag fölé.

Ezek is érdekelhetnek