Idén a víz az úr

NEM TÚLZÁS AZT MONDANI, hogy a hazánkban megrendezésre került sportesemények – az úszó-vb, a Forma–1, a Red Bull Air Race – miatt 2017 a sportturizmus éve. Ugyanakkor idén a turizmus világnapja, szeptember 27-e a víz témáját állította fókuszba; például júliusban a Balaton-átúszás 35. születésnapját ünnepeltük. De nem mindenki örül arrafelé a növekvo turistainváziónak...

Ország-világMunkatársainktól2017. 10. 02. hétfő2017. 10. 02.

Kép: Balatonboglár, 2013. július 20. A Révfülöpről indult Balaton-átúszás résztvevői beérkeznek a célba Balatonbogláron 2013. július 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Idén a víz az úr
Balatonboglár, 2013. július 20. A Révfülöpről indult Balaton-átúszás résztvevői beérkeznek a célba Balatonbogláron 2013. július 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Egészen a kiegyezésig az úszás Magyarországon szóba se jött mint sport. Bár a Monarchia lakói előszeretettel látogatták a tengerpartokat, úszni nem igazán jutott eszükbe. A Balaton is csupán a hajózás, vitorlázás révén került képbe. Őseink nem hűsöltek, nem úsztak a vízben. Kivéve Szekrényessy Kálmánt, aki 1880. augusztus 29-én Siófokról átúszott Balatonfüredre.

Ez volt az első, hivatalosan is feljegyzett Balaton-átúszás, egyszersmind a magyar úszósport megszületésének pillanata.

„Mintha Jókai valamelyik regényéből lépett volna ki az életbe” – írták az egyik korabeli újságban a 34 éves fiatalemberről. Igazi reneszánsz embertípusként emlékeztek meg róla: tíz nyelven beszélt, írt verseket, színdarabokat, regényeket és néprajzi értekezéseket, hallgatott jogot és orvostant, elvégezte a pesti Zeneakadémiát és a bécsi katonai akadémiát, beutazta a világot Szentpétervártól Washingtonig.

A La Manche-csatornát 1875-ben átúszó Matthew Webb hatására csapott fel hosszútávúszónak.

A következő évben már körülúszta az északi-tengeri Helgoland szigetét, és még a Balaton előtt több alkalommal átúszta a Boszporuszt, a Szuezi-csatornát, a Gibraltári-szorost meg a Bodeni-tavat. „Hazafias kötelességemnek tartottam e távúszás által a Balatont ösmertebbé tenni” – ez áll a füredi Pantheonban elhelyezett emléktábláján.

Ettől kezdve rendszeressé váltak az úszóversenyek.

A hölgyek közül elsőként Irsay Kató próbálkozott 1924-ben, de „csupán” a 14 kilométeres táv felét vállalta. A következő évben állt rajthoz a húszéves Belházy Margit, aki mindössze három héttel előtte kezdett versengésbe, mégis 5 óra 27 perc alatt leúszta a távot. Ezután még kétszer indult egymás után, és minden alkalommal nyert.

Az immár hagyományos Balaton-átúszást 1983 óta Révfülöp és Balatonboglár között rendezik meg. A patinás versengés 35 éves történetének leggyorsabb versenyzője Papp Márk, aki 2016-ban 58 perc 33 másodperc alatt teljesítette az 5,2 km-es távot. Hogy mennyit fejlődött a sportág, annak bizonyságául álljon itt: 136 évvel korábban Szekrényessy a maga 14 kilométerét 6 óra 40 perc alatt abszolválta.

(szg)
 

Ezek is érdekelhetnek