Játszva tanulnak

AUTÓ ÉS GYALOGOS KÖZELEDIK egyszerre a zebrához. A sofőr nemcsak ismeri a közlekedés szabályait, de be is tartja azokat. Lassít, majd megáll, és előzékenyen int a gyalogosnak, aki átkel az út túlsó oldalára. Nincs ez még mindenütt így sajnos, de a Pest megyei Nyáregyházán betartják a közlekedési szabályokat. Legalábbis az ökooviban bizonyosan…

Ország-világHardi Péter2017. 10. 26. csütörtök2017. 10. 26.

Kép: Nyáregyháza Ökovifalu öko óvoda környezettudatos gyerekek Tesla elektromos autóval közlekednek 2017.10.05 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Játszva tanulnak
Nyáregyháza Ökovifalu öko óvoda környezettudatos gyerekek Tesla elektromos autóval közlekednek 2017.10.05 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az udvaron állunk, mindent betölt az egészséges gyermekzsivaj. Középen csúszdák, mászókák, ahogy az általában lenni szokott.

Ami viszont nem mindennapos: a játékok körül lévő házikók. Minden, mint a felnőttek életében, csak kicsiben. Középen áruház, rajta az egyik ismert kereskedelmi hálózat neve – ebben fognak boltosat játszani, mihelyt sikerül beszerezni hozzá a berendezést. Arrébb az önkormányzat épülete, banké, lakóházé.

Ami viszont szinte egyedinek számít, az a házak között lévő kicsinyke utak, közlekedési táblákkal, gyalogátkelővel, kereszteződésekkel, az utakon pedig autókkal. A betonutakon ugyanis négy autó is köröz, a sofőrök pedig az óvodások.

– Amerikából érkeztek a csöppnyi járművek – hallgatom Kovács Alexandrát. – De mivel a gyártó cégnek nincs Magyarországon képviselete, Ausztriáig szállították csak, oda már értük kellett mennünk.

Alexandra fiatal hölgy, akinek a párjával, Weigert Péterrel együtt oroszlánrésze volt az óvoda udvarának átalakításában – persze a szülőkkel, az óvodapedagógusokkal együtt. A rendező elv: ökoóvodát alakítsanak ki, így vezetve be a gyerekeket a környezettudatos szemlélet elsajátításába.

Az egyik autó lelassul, megáll. Elfogyott belőle a szufla. Semmi gond, az épület falánál konnektor. Amíg a villanyautó tankol, megszemléljük az óvodások méretéhez igazított járművet is, benne a csomagtartót, az egy szem pedált, a világítást. – A szükséges energiát pedig a szélkerék termeli meg – mutat Alexandra édesanyja, Kovácsné Maszel Anna óvodavezető az udvar szélén pörgő szélkerékre.

Így tanulják és értik meg a gyerekek játékosan a megújuló energia termelésének módját.

Mert a Napsugár Óvoda nem csak a nevében hajaz a megújuló energiára, a gyerekeket minden  ízében igyekeznek a környezettudatosságra nevelni. Az óvodavezető egy éve áll az intézmény élén, s nem szeretné, ha papíron maradnának programjának szép céljai. Az csak természetes, hogy válogatva gyűjtik a hulladékot, vagy hogy a csapon szűkítő gátolja a víz indokolatlan folyatását. Lánya, illetve lányának a párja pedig nemcsak a beruházás megszervezésére vállalkozott, hanem azt is szeretné elérni, ha minél több óvoda érezné magának ezt a szemléletet, s beszereznék a szükséges eszközöket.

Ehhez kellett egy bemutató óvoda.

Az intézményt fenntartó önkormányzatnak tetszett az ötlet, a képviselő-testület az év elején kétmillió forintot szavazott meg az átalakításra,  erősítette meg az információmat később Mészáros Sándor polgármester. Az önkormányzat már régóta szeretett volna tanpályát az udvaron, ám a beruházás pénz híján egyre tolódott. A támogatók által hozzáadott érték – nyolcmillió forint – viszont már arra indította Nyáregyháza képviselőit, hogy a költségvetésből hozzátegyék a szükséges összeget.

De térjünk vissza az óvodába, ott is a vezetői irodába. Alexandra darálékokat tartalmazó üvegeket ad a kezembe. Közös ismérvük, hogy hulladékok, amelyeket újrahasznosítanak az út építésekor. – Négy rétegből tevődik össze a 35 centiméter vastag felület – magyarázza.

Megszemléljük még az emeleti tornaszobát, amelyet a beruházás keretében hangfogóval láttak el, és közben hallgatom az anyát és lányát a további tervekről: például az épületre kerülő napelemekről, a hamarosan elültetendő gyümölcsfákról, a takarítás vegyszermentesítéséről és még sorolhatnám.

S miközben a nagy terveiken dolgoznak, fogadják a közelről és távolról érkezőket, akik a beruházást szeretnék megszemlélni. Van, aki a szakdolgozatát írja a kezdeményezésből, de Monorról egy nagyobb csoportot is várnak. Az óvodapedagógusok természetesen kerékpárral érkeznek majd. Ha már egyszer egy ökoóvodára kíváncsiak…
 

Ezek is érdekelhetnek