Körúti szellemház a sarkon

Tizenhárom éve csúfítja Kecskemét belvárosát egy félkész társasház. A lakásvásárlók milliói elúsztak, a felelősség a tulajdonosé, már ha lehetne tudni, hogy ki az.

Ország-világBorzák Tibor2017. 10. 09. hétfő2017. 10. 09.

Kép: Kecskemét, 2017. október 02. Szellemház a Mária körúton Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Körúti szellemház a sarkon
Kecskemét, 2017. október 02. Szellemház a Mária körúton Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

A hírös város szégyenfoltja a Mária körút és a Csaba utca sarkán éktelenkedő szellemház. Az ötszintes társasháznak 2004 nyarára kellett volna elkészülnie, ám mindmáig csak szerkezetkész állapotban leledzik. Környékét régen felverte a gaz, az üresen álló garázsokat és lakásokat időnként hajléktalanok veszik birtokba, megkeserítve ezzel a környékbeliek életét.

Többször kellett már kihívniuk a rendőrséget, a tűzoltóságot.

Az értékesítést egy kecskeméti székhelyű cég kezdte. Huszonhét lakást és ugyanannyi garázst adtak el.

Sokan előre kifizették az ingatlant, nem sejtve, hogy elúszik a pénzük. A vállalkozás becsődölt, felszámolás indult ellene. Ettől kezdve nehezen követhetők a tulajdonviszonyok, s ennek tisztázására bírósági per is indult.

Az egyik vevő csalás és csődbűntett elkövetése miatt feljelentést tett a megyei rendőr-főkapitányságon, és közölte észrevételeit az adóhatósággal is, végül pedig az ombudsmanhoz fordult.

A kecskeméti önkormányzat arra hivatkozva hárította el a közbelépést, hogy polgári jogi természetű kérdésekben nem intézkedhet. A társasházat 2004-ben jogerős építési engedély alapján kezdték el felhúzni, ami ugyan öt év után érvényét vesztette, és nem valószínű, hogy megújíttatták. A hivatal nem kényszerítheti a vállalkozót a munkálatok befejezésére sem. Viszont a NAV pénzügyi nyomozói az építkezéssel összefüggésben folytattak nyomozást csődbűncselekmény gyanúja miatt, de mivel az nem volt megállapítható, lezárták az ügyet.

A témával már foglalkozott a város közgyűlése is. Öveges László főépítész szerint új befektető kellene, csakhogy nem tolakodnak az érdeklődők. Az épületen egyedi szabályozás alapján mindenképpen alakítani kell. Részbeni visszabontás a javaslat, hogy lakásokkal kevésbé telezsúfolt, az utcafronttól beljebb eső kisebb társasház szülessen.

Ha akadna olyan vállalkozó, aki 13 év után ezek figyelembevételével fejezné be az építkezést, valamilyen módon az önkormányzat is segítené a munkáját.
 

Ezek is érdekelhetnek