Nem kell gagyi élelmiszer

Támogatást kérhetnek az élelmiszerek minőségének tesztelésére az Európai Bizottságtól az élelmiszerek kettős minőségére gyanakodó uniós tagállamok – jelentette be Vera Jourová, a bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa. Erre egymillió eurót tettek félre, s ugyanekkora összeg áll rendelkezésre a tesztelési módszerek kidolgozására is.

Ország-világO. Horváth György2017. 10. 15. vasárnap2017. 10. 15.
Nem kell gagyi élelmiszer

Úgy tűnik, az unió komolyan vette több kelet-közép-európai tagország, közöttük Magyarország ez év elejétől hangoztatott felháborodását, miszerint egyes kereskedelmi és élelmisze-ipari cégek eltérő minőségben kínálnak értékesítésre „nyugaton” és „keleten”. Általában az utóbbi termékeknél merül fel minőségbeli romlás, bár ezt elég nehéz kézzelfogható adatokkal igazolni. Főként akkor, ha figyelembe vesszük a sokszor jelentős árkülönbségeket is, ami viszont „keleten” kedvezőbb. A magyar hatóságok már három esetben adtak közzé listákat, amelyekből tudományos módszerekkel nehezen mutatható ki az eltérés. Az viszont tény, hogy néhány terméknél ugyanazon elnevezés, cikkmegjelölés, címkézés mellett valóban más és más beltartalmi értékekkel   találkozni.

Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig az Európai Parlamentben kijelentette, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan. A cseh uniós biztos szerint a probléma orvoslásának leggyorsabb útja a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása. Ugyanakkor az illetékes nemzeti hatóságoknak önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon a minősége.

Ezek is érdekelhetnek