Újra itt a Kalendárium!

MEGJELENT a 2018-as Szabad Föld Kalendárium. A magyar vidék immár 73. évfolyamában járó családi hetilapjának évkönyve kapható az újságárusoknál, de a legjobban az jár, aki kedvezménnyel előfizet rá. A hasznos tanácsok, praktikus tudnivalók sorát igyekeztünk ezúttal is egész évre szóló izgalmas, érdekes olvasmányokkal színesíteni.

Ország-világDulai Sándor2017. 10. 17. kedd2017. 10. 17.

Kép: Otto Adolf Eichmann 19 March 1906 – 31 May 1962. German Nazi SS-Obersturmbannführer (lieutenant colonel) and one of the major organisers of the Holocaust. Eichmann was charged by SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich with facilitating and managing the logistics of mass deportation of Jews to ghettos and extermination camps in German-occupied Eastern Europe during World War II. In 1960 he was captured in Argentina by the Mossad, Israel's intelligence service. Following a widely publicised trial in Israel, he was found guilty of war crimes and hanged in 1962, Image: 247396435, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives, Fotó: Profimedia

Otto Adolf Eichmann 19 March 1906 – 31 May 1962. German Nazi on trial for war crimes and hanged in 1962
Otto Adolf Eichmann 19 March 1906 – 31 May 1962. German Nazi SS-Obersturmbannführer (lieutenant colonel) and one of the major organisers of the Holocaust. Eichmann was charged by SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich with facilitating and managing the logistics of mass deportation of Jews to ghettos and extermination camps in German-occupied Eastern Europe during World War II. In 1960 he was captured in Argentina by the Mossad, Israel's intelligence service. Following a widely publicised trial in Israel, he was found guilty of war crimes and hanged in 1962, Image: 247396435, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Fotó: Profimedia

Kalendáriumunkban a hónapok témakörei között jól megfér egymás mellett a hátrányos helyzetű embertársaink segítéséről és a falusi legendákról, az agrárjövőnkről és a szelíd gyógymódokról (a homeopátiáról), a tavasztól őszig termő gyümölcsöskertekről és a titkosszolgálatokról, a jövő évi futball- világbajnokságról és az ördögökről, a kincskeresőkről, kincsvadászokról és a frizuradivatokról vagy a szexről szóló összeállítás.

Célunk az volt, hogy megtalálja olvasnivalóját minden korosztály, megleljék a nők, a férfiak, a gyerekek, a természet és a tájak szerelmesei, az egészséges életmódra, testi-lelki harmóniára törekvők, a falvak és a városok lakói, a tanyák népe, az ország bármely részén élők vagy éppen határon túli honfitársaink.

Hazánk és a Kárpát-medence nagy részében a mezőgazdasági adottságok – a klímaváltozás káros hatásai ellenére – ma is kiválóak, de nem használjuk ki eléggé azokat. O. Horváth György Agrárjövőnk című összeállításában számba veszi, az elkövetkező évtizedekben mihez kellene alkalmazkodnunk, miben kéne előbbrelépnünk. Okosodnak a gépek címmel többek között arról ír, hogy az agráriumban – az erő- és a munkagépek, az automatizált üvegházak, állattartótelepek működtetésében, az adatgyűjtésben és -feldolgozásban – egyre nagyobb teret nyer a számítógép, az informatika. Alkalmazására idejében föl kell készülni – az ágazatból ma még háromezer ilyen szakértő, tanácsadó hiányzik –, hogy élni tudjunk a lehetőségekkel.

A nyár a könnyedebb témáké Kalendáriumunkban. Habik Erzsébet Hajba kapunk című összeállításában – melyet Biczó Henriettel és Palágyi Edittel készített – az őskortól napjainkig életre kel a frizuratörténelem, s kiderül, a mai frizurák egyszerűek egyik-másik régi hajkölteményhez képest. Szőke, vörös, barna, éjfekete hajú sztárokról – démonokról, boszorkányokról – merenghetünk aztán, hogy jót kacagva néhány szőke nős viccen belássuk: az intelligenciának semmi köze nincs a hajszínhez.

S ha május, akkor szerelem, és helye van egy szexösszeállításnak. Szücs Gábor kalauzolásával letűnt idők szokásaitól itt is eljutunk a jelenig, amikor – egy friss adat szerint – a magyar lakosság évente 350 milliárd forintot költ a szexre: „szolgáltatásra”, eszközökre. Maci a málnásban címmel megismerhetünk jó pár kifejezést a szeretkezésre, bizonyítandó, milyen választékos – ebben is – a magyar nyelv. S a végére egy kollégiumi eset, Szilágyi Gyula Tiszántúli Emanuelle című könyvéből: „Egy nyírségi parasztgyerekkel kerültem jó barátságba. Szerelmes lett, az első randevújára készült, kicsit szorongott. Mielőtt elindulsz, cserélj gatyát, tanácsoltam neki, erősen megviselt alsójára célozva. Értetlenül nézett rám, aztán azt kérdezte: kivel?”

És megismerkedhetünk a világ titkosszolgálatainak tevékenységével, az izraeli, az amerikai, a brit és a szovjet/orosz hírszerzés módszereivel. „Egy furcsa, zárt és izgalmas világ zsoldosai a titkos ügynökök. Néha ugyan félistennek tűnnek, de valójában ők is csak halandó emberek...” – írja Szijjártó Gabriella Kémek a köbön című összeállításának bevezetőjében, s a kémes történetmorzsákból elénk tárul Adolf Eichmann, a zsidók II. világháborús deportálása és megsemmisítése egyik legfőbb felelősének elrablása (az izraeli Moszad mestermunkája), a KGB-s tejesládák titka, a titkosszolgálatok – olykor már-már humorosnak tűnő – versenyfutása, vagy a „szocialista mataharik”, a Kádárkorszak elit prostituáltjainak élete. Erről és még sok egyébről olvashat, aki megvásárolja a Szabad Föld 2018-as Kalendáriumát. S persze ismét vannak rejtvények, játékok – fődíjként egy robogóval és további értékes nyereményekkel!

Kedves Olvasóink, ezt kínálja önöknek most megjelent Kalendáriumunk. Kérjük, fogadják olyan szeretettel, ahogy mi készítettük hónapokon át!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek