Veszélyes szarvasnász

A szarvasok nászától zeng az erdő, és ez az időszak akár október végéig eltarthat. Feledhetetlen élmény, ám a kirándulókra és a felajzott hímek közelébe merészkedőkre veszélyek leselkednek.

Ország-világPalágyi Edit2017. 10. 05. csütörtök2017. 10. 05.
Veszélyes szarvasnász

Poroszlón, az Ökocentrumban már baleset is történt. Egy alkalmazott gyanútlanul ment be az állatok kifutójába, hogy lefesse a kerítést, de egy feldühödött gímszarvas megtámadta, és az agancsával úgy combon döfte a férfit, hogy sérülése miatt rohammentővel kórházba kellett szállítani, meg is műtötték.

A párzási időszakban bizonyos erdők is csak korlátozással látogathatók, mert az ember érdeklődése megzavarhatja a vadakat – figyelmeztet a somogyi erdőgazdaság, a Sefag. Több helyen szerveznek programot szarvasbőgés idején, érdemes ezekhez csatlakozni, aki pedig egyedül vág neki, 15 óra és reggel 9 között ne menjen lezárt erdőrészbe, tanácsolják az erdészek. Az utakon közlekedők is vigyázzanak: találkozhatnak a most óvatlanabb vadakkal.

A szarvasbika jellegzetes hangja kettős célt szolgál: segít egyben tartani saját „háremét” és visszatalálni a lemaradóknak, de egyben jelzés és figyelmeztetés is a riválisoknak – ezt hallgatni felemelő érzés, de csak biztonságos távolból.
 

Ezek is érdekelhetnek