A kemény vízi csata büntetőkkel zárult, a mérkőzést végül a 'szolnokiak' döntötték el

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2017. 11. 11. szombat2017. 11. 11.

Kép: Budapest, 2017. november 4. Kis Gábor, a Szolnok (elöl) és Nikola Jaksic, az FTC játékosa a férfi vízilabda Európai Szuperkupa döntőjében játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - FTC-PQS mérkőzésén a budapesti Komjádi Béla uszodában 2017. november 4-én. MTI Fotó: Czagány Balázs, Fotó: Czagány Balázs

Kis Gábor; Jaksic, Nikola
Budapest, 2017. november 4. Kis Gábor, a Szolnok (elöl) és Nikola Jaksic, az FTC játékosa a férfi vízilabda Európai Szuperkupa döntőjében játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - FTC-PQS mérkőzésén a budapesti Komjádi Béla uszodában 2017. november 4-én. MTI Fotó: Czagány Balázs
Fotó: Czagány Balázs

A Szolnoki Dózsa férfi vízilabdacsapata begyűjtötte valamennyi trófeát, amihez csak hozzáfért: Magyar Kupa, hazai Szuperkupa, élen végzett a bajnokságban, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Legutóbb a „megizmosodott” – a fél szolnoki csapatot átigazoló, Európa-kupa-győztes Ferencváros–POS – csapatával küzdött az Európai Szuperkupáért. Ez a trófea is meglett – mondhatni, talán ez volt a legnehezebb siker. Ami pedig a színvonalat illeti: a telt házas Komjádi uszodában akár világbajnoki döntőnek is megfelelt volna a nívó. A Szolnok 3-1-es vezetése után – a korábban a Tisza partján remeklő Varga Dénes három találatával – 6-6-os végeredménnyel zárult a derbi. Büntető dobások következtek – s ilyenkor várakozó tekintetek keresik a kapuban a zseniális Nagy Viktort.

Most sem hiába. Éppen a két volt szolnoki bakizott: Varga Dénes a kapufát találta telibe, míg Madaras Norbert lövését a korábbi klubtárs hárította.

Emlékezetes, izgalmas meccset vívott a két együttes, melynek a visszavágójára a bajnokságban hamarosan sor kerül.

Nézem az összeállítást: Nagy Viktor – Gocics, Zalánki, Jansik D., Mezei, Yunger, Prlalnovics, Bátori, Alekszics, Csuk, Kis G., Hangay Z. Vezetőedző: Cseh Sándor, edző: Kósz Zoltán. Ők az Európai Szuperkupa győztesei. S ilyenkor az idősebb korosztály emlékezik az olimpiai bajnok Boros Ottóra, Kanizsa Tivadarra, a három Hasznosra – Istvánra, Ferencre és az ifjú Pistára –, Urbánra, Pintérre, Cservenyákra, Pásztraira. És valamennyi szolnoki pólósra, akik hatszor nyertek a Dózsa színeiben országos bajnokságot, akiket a Damjanich uszoda lelátóján olykor hatezer néző biztatott… Most, ha egy menedzser a degeszre tömött pénztárcájával kimegy a sportág piacára, könnyűszerrel Bajnokok Ligája-győztes csapatot vásárolhat össze. Ez nem szemrehányás, hanem a globalizáció a sportban – a kosárlabdától a labdarúgásig, az asztalitenisztől az úszásig. Kevesen emlékezhetnek rá, hogy JÖSSZE néven Jászapátiban vízilabdacsapat tevékenykedett – miként arra hasonlóképp, hogy megtörtént: olimpiai bajnokaink kubikgödörben tréningeztek.

Az Európai Szuperkupa Szolnokra került. És meddig jutott a szolnoki vízilabda?

Ezek is érdekelhetnek