Csak ízlelgetjük, hogy világbajnoki cím került Magyarországra egy ilyen sportágban

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2017. 11. 04. szombat2017. 11. 04.

Kép: Timea Babos of Hungary, left, and her partner Andrea Hlavackova of the Czech Republic celebrate after beating Martina Hingis of Switzerland and Chan Yung-Jan of Taiwan during their doubles semifinal match at the WTA tennis tournament in Singapore Saturday, Oct. 28, 2017. (AP Photo/Yong Teck Lim), Fotó: Yong Teck Lim

Timea Babos,Andrea Hlavackova
Timea Babos of Hungary, left, and her partner Andrea Hlavackova of the Czech Republic celebrate after beating Martina Hingis of Switzerland and Chan Yung-Jan of Taiwan during their doubles semifinal match at the WTA tennis tournament in Singapore Saturday, Oct. 28, 2017. (AP Photo/Yong Teck Lim)
Fotó: Yong Teck Lim

Remek hetet zárt a magyar teniszsport.

Szingapúrban, a WTA vb-n – ahol a díjazás 7 millió dollárra rúgott és kemény pályán pattogott a labda – Babos Tímea, oldalán a cseh Andrea Hlaváckovával világbajnokságot nyert! Pedig nem volt könnyű az útjuk, az elődöntőben a Martina Hingis–Csan Jung-zsan svájci–tajvani duóval hozta össze a sorsuk.

A 37 esztendős Hingist – aki egyébként utolsó profi fellépésére készült – aligha kell bemutatni: női egyesben és vegyes párosban 20-szoros Grand Slam-győztes. A világ legjobb női páros játékosaként tartják számon még ma is, érthető hát, mekkora siker Babosék 6:4, 7:6 arányú győzelme. Ezután következett a finálé a holland Kiki Bertens és a svéd Johanna Larsson ellen. Remek mérkőzésen, hátrányból fordítva, hosszabbításban nyertek Babosék. A mérkőzés győztes kettősét a mi lányunk irányította. Tímeát ritkán láttuk ennyire kiemelkedően játszani, azt pedig csak ízlelgetjük, hogy világbajnoki cím került Magyarországra egy olyan sportágban, ahol már az első százba kerülésért is nagyon meg kell küzdeni.

Martina Hingis, aki a pályafutása során nem arról nevezetes, hogy az ellenfeleit magasztalja, ezúttal elismerte: túl jól játszottak Babosék! S ezt, a látottak alapján, Bertens és Larsson is elmondhatta.

Eközben Bázelben sem volt rossz magyarnak lenni. Az ATP–500-as tornán Fucsovics Márton számára a tétet a világranglistán minél előkelőbb helyezés kivívása és a tisztes honorárium besöprése jelentette. A mi fiunk derekasan helytállt és kis híján csodát művelt.

Miután a negyeddöntőig jutott, ott a horvát Marin Čilić tornyosult előtte – a szó legszorosabb értelmében, ugyanis a világranglista 4.-je két centi híján két méter! Játékát azért is élvezet követni, mivel számára a szerva ilyen magasságból könnyed ujjgyakorlat.

Kevesen akadnak a „szakmában”, akik utánozni tudnák Fucsovicsot: életében először játszott top 10-es teniszezővel, és ötször is brékelte a mérkőzés során. Arról már nem is szólva, hogy Marcit mindössze két pont – 7:6, 5:7, 7:6 – választotta el a győzelemtől, ami igazi szenzáció lett volna. Čilić bosszankodott is az elveszített adogatások miatt, nincs ő ehhez szokva. Fucsovics Márton játéka az utóbb időben hatalmasat javult, amiben feltehetően nagy a szerepe edzőjének, Sávolt Attilának. (Tanítványa már az oroszok ellen is bravúrosan szerepelt – aligha számított rá valaki is, hogy 3-1- es Davis Kupa-győzelmet aratunk –, javarészt neki köszönhető, hogy egy osztállyal feljebb léptünk a besorolásban.)

Nem titok, hogy a bázeli verseny jól fizetett, a magyar fiú várakozáson felüli szereplése ötvenezer eurót ért. Hogy mennyi munkája van ebben a ragyogó eredményben? Csak az tudhatja, aki a pályafutását már a gyerekkorától nyomon követi.
 

Ezek is érdekelhetnek