Csicsergő ragadozó

Ritka és különleges képviselője a görényféléknek a molnárgörény vagy mezei görény (Mustela eversmannii). Amíg a közönséges görény Európa legtöbb országában előfordul, addig a molnárgörény Kelet-Európát, az egykori Szovjetunió területének füves pusztáit lakja, elterjedésének nyugati határa pedig éppen nálunk, a Dunántúl térségében húzódik.

Ország-világValló László2017. 11. 07. kedd2017. 11. 07.
Csicsergő ragadozó

Jelentősebb népessége él az Alföldünkön is, de mivel igen óvatos, szürkületben járó és emberkerülő ragadozó, csak ritkán figyelhető meg. Bundája kissé világosabb, mint a közönséges görényé, s némileg más a szem körüli szőrmintázata is, egyebekben azonban – küllemben legalábbis – teljes a hasonlóság. Viszont a kommunikációban feltűnő különbség mutatkozik: míg a közönséges görény makog és visít, addig a molnárgörény szinte csicsereg, mint valami madár.

Mint ritka faj, védett, eszmei értéke 50 ezer forint (a közönséges görény azonban vadászható).

Miként nemzetségbeli társai, a molnárgörény is 30-45 centi hosszú, a nősténye jó fél kilót, a hímje csaknem egy kilót nyom. Leggyakoribb élettere a szántók, mocsaras térségek nyílt vidéke, de fellelhető folyópartok oldalában vagy a fák gyökere alatti kotorékokban is. Kistestű ragadozó, étlapján leginkább békák és pockok szerepelnek, de elkapja a patkányokat is. Kis termete ellenére erős és gyors mozgású, elszántsága a vadászatokon már-már a vakmerőséggel rokon. Ha nem is a molnárgörényről, de a közönséges görényről tudható, hogy a mezei nyulat, sőt még a számára igen veszélyes keresztes viperát is képes elejteni.

A molnárgörény nászidőszaka márciustól augusztusig terjed, a vemhessége átlagosan 40 napig tart, amelynek a végén a nőstény 7-10 kölyöknek ad életet. Az anya egyedül neveli az egy hónapon át vak kölyköket, amelyek 3 hónaposan válnak önállókká. A görények példás anyák, ha kell, idegen kölyköket is elfogadnak. Ez nagy segítség a faj fennmaradásában is abban az esetben, ha valamelyik anyának túlságosan sok kicsinye születik, és képtelen arra, hogy valamennyit gondozza.

Ezek is érdekelhetnek