Feltételes mód

November végéig kapott haladékot a brit kormány az EU-tól arra, hogy letegye az asztalra a pénzügyi elszámolásra vonatkozó ajánlatát. Ha addig nem tisztázza, hogy az unióból való kilépése miatt milyen tartozásokat hajlandó elismerni és teljesíteni a közösség felé, akkor decemberben biztosan nem lesz döntés a tárgyalások következő szakaszának a megkezdéséről – derült ki a Brexitről folyó tárgyalássorozat hatodik, brüsszeli fordulóján.

Ország-világHalmai Katalin2017. 11. 21. kedd2017. 11. 21.

Kép: A City of Westminster worker cleans the street outside of 10 Downing Street, the official residence of Britain's Prime Minister Theresa May, in central London on June 9, 2017 as results from a snap general election show the Conservatives have lost their majority. British Prime Minister Theresa May faced pressure to resign on June 9 after losing her parliamentary majority, plunging the country into uncertainty as Brexit talks loom. The pound fell sharply amid fears the Conservative leader will be unable to form a government and could even be forced out of office after a troubled campaign overshadowed by two terror attacks. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS, Fotó: ADRIAN DENNIS

Feltételes mód
A City of Westminster worker cleans the street outside of 10 Downing Street, the official residence of Britain's Prime Minister Theresa May, in central London on June 9, 2017 as results from a snap general election show the Conservatives have lost their majority. British Prime Minister Theresa May faced pressure to resign on June 9 after losing her parliamentary majority, plunging the country into uncertainty as Brexit talks loom. The pound fell sharply amid fears the Conservative leader will be unable to form a government and could even be forced out of office after a troubled campaign overshadowed by two terror attacks. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Fotó: ADRIAN DENNIS

Meg nem erősített hírek szerint az Európai Unió nettó 60 milliárd euróra becsüli azt az összeget, amelyet az Egyesült Királyságnak „lelépési díjul” be kellene fizetnie a közösség kasszájába. A szigetország eddig 20 milliárdos ajánlatot tett.

A Michel Barnier főtárgyaló vezette uniós tárgyalóküldöttség arra vár, hogy ha nem is az összegről, de legalább a pénzügyi elszámolás elveiről szülessen keretmegállapodás a hónap végéig. A briteknek sürgős a megegyezés, mert minél előbb el akarják kezdeni a megbeszéléseket az Egyesült Királyság és az EU közötti kapcsolatrendszer jövőjéről.

Az üzleti szféra is nógatja Theresa May kormányát, hogy valljon színt, mert idejében szeretne felkészülni a Brexit utáni időkre. De a 27 tagország csak akkor fog zöld utat adni a következő tárgyalási szakaszhoz, ha úgy ítéli meg, hogy a válás feltételeiről szóló tárgyalásokon megfelelő haladást sikerült elérni.

Ennek része, hogy a szigetország teljesítse pénzügyi kötelezettségeit.

Ugyancsak feltétele az előrehaladásnak, hogy a felek megegyezzenek az Egyesült Királyságban dolgozó uniós és a kontinensen élő brit polgárok jövőbeni jogairól.

Továbbra is vita tárgya, hogy a szigetországban letelepedett EU-s munkavállalóknak a Brexit után is automatikusan járjanak-e a jelenleg élvezett kedvezmények. Az Európai Parlament Brexittel foglalkozó munkacsoportja a napokban visszautasította azt a brit javaslatot, amely bizonyos feltételek teljesítéséhez kötné az uniós polgároknak megajánlott különleges státuszt.

A tárgyalások utolsó fordulóján az ír–északír határ jövőbeni sorsát meghatározó nézeteltérések is nyilvánosságot kaptak. David Davis brit főtárgyaló közölte: az Egyesült Királyság ragaszkodik ahhoz, hogy a határ a Brexit után is átjárható legyen, de azt nem fogadja el, hogy emiatt az északír tartomány hosszú időre része maradjon az EU belső piacának és a vámuniónak. Az Európai Unió viszont úgy ítéli meg, hogy ha nem akarnak fizikai határt létesíteni az EU-tag Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között, akkor ennek legegyszerűbb módja az, ha fennmarad a jelenlegi helyzet.


Halmai Katalin, Brüsszel
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek