Ház és hitel nélkül

Törvénymódosítás segíthet a devizahiteles adósokon, jövőre itthon is életbe léphet az elsétálási jog. Ingatlant és hitelt „veszthetnek”.

Ország-világdiju-2017. 11. 12. vasárnap2017. 11. 12.

Fotó: VAJDA J0ZSEF

Ház és hitel nélkül Fotó: VAJDA J0ZSEF

Még a régi lakásukban tölthetik a telet az adósok: november utolsó két hetére tűzték ki ugyanis a végrehajtók az árveréseken elkelt lakások átadását az új lakóknak, a kilakoltatási moratórium viszont az eddigieknél korábban, november 15-én kezdődik és jövő április végén jár le. (A végrehajtók a dátumokat már korábban kitűzték, azokon változtatni utólag nem lehet.)

Ez a fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog hazai bevezetésére, vélekedik Schadl György, a végrehajtói kar vezetője.

A szakember a Magyar Időknek nyilatkozott, a kormány közeli lap pedig úgy tudja, már fideszes körökben is szóba került a kérdés.

A változás sok devizahiteles életét könnyítheti meg. Ez nem azt jelenti, hogy az elárverezett ingatlanokat megtarthatják az adósok, de a moratórium végéig lakásukban maradhatnak.

Az elsétálási jog a tengerentúlon már érvényes, lényege, hogyha az adós minden érdemi vagyontárgyát eladta, de még így is marad tartozása, akkor bizonyos feltételek mellett mentesülhet a megmaradó adósság megfizetése alól.

Azok az adósok élhetnének ezzel a joggal – magyarázza Schadl –, akik banki hitelüket legalább megpróbálták törleszteni, miközben minden más fizetési kötelességüket teljesítették. Így, bár ingatlanukat és vagyontárgyaikat elvesztik, a maradék hitellel már nem kell megküzdeniük.
 

Ezek is érdekelhetnek