Maradunk, amíg tudunk - Mérnökből sofőr, filozófia szakos hallgatóból takarító

A BREXIT MEGSZAVAZÁSA után sok kelet-európai vendégmunkásnak ezt mondták: kifelé Angliából! Erős a bizonytalanság, de a szigetországban a legtöbben maradnak, amíg tudnak. Abban bíznak, ezután is szükség lesz rájuk. Ugyanazért, amiért eddig: angol állampolgár nem csinálná meg azokat a munkákat, pláne nem annyiért, mint a kelet-európaiak.

Ország-világTanács István2017. 11. 02. csütörtök2017. 11. 02.

Kép: A pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. Prime Minister Theresa May today said there could be "no turning back" and called for national unity, after notifying the EU of Britain's intention to end its 44-year membership of the bloc. / AFP PHOTO / OLI SCARFF, Fotó: OLI SCARFF

Maradunk, amíg tudunk - Mérnökből sofőr, filozófia szakos hallgatóból takarító
A pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. Prime Minister Theresa May today said there could be "no turning back" and called for national unity, after notifying the EU of Britain's intention to end its 44-year membership of the bloc. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Fotó: OLI SCARFF

Az átlag angol egy európainak tűnő, angolul akcentussal beszélő ember láttán hajlamos a lengyelekre asszociálni, főként a szigetországban tekintélyes számban élő lengyel közösség miatt. Neki lengyel a Csanytelekre hazajáró Vincze Ferenc Tamás is, meg az élettársa is – aki történetesen tényleg lengyel. A családi fóliás gazdaság fejlesztésére készülő kertészmérnök 2006-ban, 24 évesen a már kint élő szomszédok segítségével vállalt először munkát Londonban. Autómosóként kezdte, kertészkedett is, 2007-ben pedig bekerült egy autóbuszgarázsba, takarítónak.

Ott ismerkedett meg későbbi élettársával, aki filozófia szakon végzett az egyetemen, de ő is a londoni busztakarításba menekült az otthoni rossz perspektívák elől. Idővel Vincze Ferenc Tamás előrelépett, garázssofőr lett. Öt év után letette a buszvezetői vizsgát, azóta – helyi járatokon – emeletes buszt vezet Londonban.

Az öccse 2007-ben, az érettségi után követte az angol buszgarázsba, azóta már ő is sofőr, ugyanazon a vonalon.

– Először egy évre gondoltam kimenni, de már a tizenkettedik esztendőt nyomom odakinn – mondja Tamás.

– Miért ment el egy kertészmérnök 2006-ban kocsimosónak Angliába?

– Itthon fóliáztunk, egészen az erdőig álltak a sátrak. A legfőbb probléma máig az maradt, ami akkor gazdaságtalanná tette a gazdálkodást: az import zöldséget ráhozzák a hazai primőr időszakára, amikor többet lehetne kérni érte. Először a fűtött fóliázás lett gazdaságtalan, utána a fűtetlen is.

– Spanyolországban, Görögországban többet süt nap, a magyar vásárló pedig olcsóbban jut friss áruhoz.

– Spanyolországban érlelésgyorsítóval lefújják a paradicsomot, a kilenc érési stádium közül már a 2-esben vagy a 3-asban letépik; a bevásárlóközpontokban ezekkel a kőkemény, kívül piros, belül zöld paradicsomokkal leverik az árakat. A mi tökéletesen érett, finom hazai árunkat meg utánfutószámra hordtuk ki a szeméttelepre.

Ez volt az egyik ok, ami visszatartotta, hogy hazajöjjön. A másik, hogy ehhez képest a kinti munkáját jól megfizetik, és szeret buszt vezetni. Ott például több a szünet, de azt is kifizetik. A túlórát is korrektül elszámolják. Tiszteletben tartják az európai uniós szabályokat, napi tíz óránál többet semmiképp nem vezethetnek. Nagy a felelősség, az emeletes buszon hatvan ember is van egyszerre, külön ügyelni kell a kerekes székesekre és a babakocsival utazókra.

A Vincze testvérek szeretnek Londonban helyi járatú buszt vezetni. Náluk, sofőröknél kell a jegyet érvényesíteni. Ha dugó van, és dugig lesz a busz, azt is a sofőr mondja meg a felszállni igyekvőknek, hogy várják meg a következő járatot. A bliccelők között előfordul, hogy fizetés helyett inkább a sofőr származását emlegetik, azt pedig a városközpontba rohanó üzletemberek nem hajlandók elfogadni, ha nem férnek fel a buszra. De vannak megható pillanatok is: az ünnepek alatt is dolgozó „lengyel sofőröket” húsvétkor, karácsonykor kedves londoni nagymamák ajándékozzák meg csokival és jó szóval.

Tamás élettársa otthon van a négyéves kisfiukkal, de a férfi fizetéséből úgy is megélnek, hogy már nem egyes vagy dupla szobát, hanem teljes lakást bérelnek. A kinti fogyasztói árak drágábbak, mint a hazaiak, ráadásul egy normális lakás a jövedelem 70 százalékát elviheti, de még így is tudtak pénzt hazautalni, sőt a szülőket és a nagymamát több alkalommal kivitték magukhoz. Az azóta elhunyt édesapa barátságos, nyitott szellemű ember volt, szeretett volna elbeszélgetni a szomszédokkal, de nem tudott angolul. Tamás amúgy hazajönne, csak nem tudja, hová. Szülőfaluját, Csanyteleket imádja – de ott most sincs rendes jövedelmet adó munkahely. Onnan esetleg Szeged felé tudna tervezni. Talán valamilyen nagyváros melletti faluban lenne érdemes letelepedniük. Mehetnének Lengyelországba is – de lengyel élettársa „nem látja hazájában a jövőjét”.

– A kisfiunk nevelése nagyon fontos szempont – mondja a férfi. – Engem erősen motivál, hogy a kinti keresetemből akár mindennap tudok neki venni fagyit, csokit vagy játékot – bármit, amit szeretne. Mégis afelé hajlok, hogy inkább Magyarországon nőjön fel: itthon vannak a rokonai, itt legyenek a barátai. De pillanatnyilag nem látjuk a hazatérés lehetőségét. A Brexitről szóló népszavazás után óriási a bizonytalanság Nagy-Britanniában. Először azt vártuk, tisztázzák majd a kilépés feltételeit, onnantól kezdve a külföldiek többsége elmegy az országból. De látjuk, hogy ez vontatottan megy, és senki sem tudja, mi lesz a vége. Nekünk igazából az lenne a jó, ha ugyanúgy maradna minden, mint a referendum előtt.

Vincze Ferenc Tamás szerint a UKIP, az ottani nacionalista, jobboldali populista párt elég hangosan kampányolt, hogy kifelé a kelet-európaiakkal, és ennek volt is hatása. Pedig érvelésük ellentmondásos és nevetséges volt: egyszer azt mondták, csak a segélyért mennek oda az emberek, mert nem akarnak dolgozni, máskor meg azzal riogattak, hogy elveszik az angolok munkáját. Külföldit csak akkor lehet alkalmazni, ha a munkaügyi hivatal igazolást ad, hogy az adott munkára nincs angol állampolgárságú munkavállaló. Sokaknak nem tetszett, hogy a kelet-európaiak olcsó bérért elvállalják a munkát, leginkább mégis jó heccnek tekintették, hogy a kilépésre szavazzanak. Csak utána döbbentek meg, mekkora hülyeséget csináltak.

Mostanában Vincze Ferenc Tamás is azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy minden marad a régiben.

– Megegyeznek majd úgy, ahogy Norvégiával vagy Svájccal, hogy nincsenek bent az unióban, de a belső piachoz mégis hozzá tudnak férni. A kelet-európaiaknak, akik nem angol állampolgárok, már korábban szigorították a szociális rendszerhez való hozzáférést. Engem alig érint, hiszen úgy neveltek, hogy munkaképes embernek a segély a szégyen kategóriájába tartozik. Szerintem az a legerősebb szempont, hogy az angoloknak sem lenne jó, ha bennünket kiküldenének innen. Akinek megvan az angol állampolgársága, ilyen munkákat ennyi pénzért nem vállal el. Nekik a segélyük kábé annyi, mint a mi fizetésünk. Mi dolgozunk szinte minden munkahelyen. Nélkülünk nem lenne, aki felvegye a rendelést vagy elmosogasson az étteremben, vezesse a buszt, kihordja az újságot, feltakarítson. De mi, magyarok is köszönettel tartozunk Nagy-Britanniának, mert lehetőséget ad a dolgozni akaró embereknek, és kitartással kifizetődik az itt elvégzett munka. Ha kiűznének bennünket, Londonban megállna az élet, London nélkül meg egész Nagy-Britannia összeroppanna.

– És ha mégis megtörténne? Akkor hazajönnének Magyarországra?

– A feleségem húga hosszú ideje Németországban él, segítene ott munkát találni. De ha az ingatlanárakra gondolok, akkor csak Magyarország jöhet szóba. Egyelőre azonban maradunk Angliában. Amíg tudunk, kint leszünk. 
 

Ezek is érdekelhetnek