Nem enged a sár

Közösségépítésre kell előbb fordítani az uniós támogatást, miközben a sáros utcán árokba borul a kukásautó a makói Honvéd városrészben.

Ország-világTanács István2017. 11. 09. csütörtök2017. 11. 09.
Nem enged a sár

„A cigányságot ne neveljük addig, amíg olyan körülmények vannak, hogy az utca közepén reked a szemét, és amikor bemegy a szemeteskocsi, a sáros úton belefordul az árokba” – szögezi le Sánta Sándor. Az idős férfi ötven éve háziorvos a makói Honvéd városrészben, a rendszerváltozás után polgármester volt, jelenleg sokadik ciklusban önkormányzati képviselő. A városrészt vegyesen lakják romák és nem romák, az elmúlt évtizedekben mindig kimaradtak a fejlesztésből.

A 2014-es helyhatósági választás idején még mindig tíz-tizenöt sáros utca volt a területen – Sánta Sándor fő választási ígérete ezek rendbe tétele volt. A képviselő az utak kijavítását a városi költségvetésből akarta megvalósítani.

Ám időközben Lázár János kancelláriaminiszter segítségével másfél milliárd forintot nyert a város egy rehabilitációs programra. Attól kezdve a helyi többség – amelyhez egyébként Sánta doktor is tartozik – helyi forrásból nem szavazott meg pénzt a Honvéd városrészre, azzal, hogy majd jut a másfél milliárdból.

A rehabilitációs program azonban késik. A hazai és uniós szabályok szerint előbb azt kell felmérések eredményeivel bizonyítani, hogy a városrész szegregátum. Utána helyi közösségfejlesztő programokat kell megvalósítani. Összegyűjtik, ki mihez ért, és hajlandó- e kaláka munkában segíteni társainak. Tanfolyamokat tartanak háztartásvezetésből, a fürdőszoba használatából.

Erre már megérkezett 230 millió forint – azt költik jelenleg. De nemrég az egyik sáros utcában a kukáskocsi belefordult az árokba – Sánta képviselő pedig nyilvánosan hívta fel rá a figyelmet, hogy ha nem gyorsítják fel, az útépítés a ciklus végéig sem fejeződik be. Az ígéret szerint jövő márciusban jelennek majd meg a gépek a makói Honvéd városrészben.

Ezek is érdekelhetnek